nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.11.2015 1 op 3 vissen fout geëtiketteerd in Brusselse resto's

Eén op de drie vissen in restaurants in Brussel zijn niet wat beweerd wordt dat ze zijn. Zelfs in de restaurants van de Europese instellingen wordt fout geëtiketteerde vis geserveerd. Dat blijkt uit DNA-tests van milieuorganisatie Oceana, in samenwerking met de KU Leuven. “We proberen geen statistisch bewijs te leveren, wel willen we er op wijzen dat er iets fout gaat”, zegt Lasse Gustavsson, directeur van Oceana. De FOD Economie reageert dat het de zaak zal onderzoeken.

Oceana onderzocht 280 maaltijden in 150 restaurants, ook in die van de Europese Commissie en het Europees Parlement. Hoewel er slechts vijf vissoorten besteld werden, werden er via DNA-analyse 36 en mogelijk zelfs 37 geïdentificeerd. In de restaurant van de Europese instellingen zou er een probleem zijn met 40 procent van de geteste vissen. Toch zou het geen kwestie van besparingen zijn. “Het lijkt eerder op totale chaos”, zegt Lassse Gustavsson. "Zo wordt goedkope vis zelfs vervangen door duurdere soorten.”

De meest voorkomende fraude (of vergissing) is die met tonijn. In 95 procent van de gevallen gaat het niet om echte rode tonijn, zoals geafficheerd. Meestal wordt die vervangen door witte tonijn, die vaker voorkomt en minder waard is, of grootoogtonijn, "hoewel die overbevist is". Soms werd ook Pangasius uit de Mekongdelta geserveerd als kabeljauw of tong. Het prijsverschil tussen de vis die beloofd wordt en die die effectief opgediend wordt, kan oplopen tot 40 procent. De ngo ging niet na welke schakel van de distributieketen verantwoordelijk is voor de fraude. Doel was enkel om consumenten en regulatoren bewust te maken.

Bij de Europese Commissie valt dinsdag te horen dat drie Belgische bedrijven instaan voor de restaurants en kantines van de Europese instellingen. De controle daarvan gebeurt door het Voedselagentschap. Bij het FAVV wordt de bal echter doorgespeeld naar de FOD Economie, verantwoordelijk voor economische fraude.

De overheidsdienst belooft het rapport te analyseren en sluit acties niet uit. De Economische Inspectie voerde de voorbije twee jaar 264 onderzoeken uit, wat twintig pv's en drie dagvaardingen opleverde. De controles zijn vooral gericht op supermarkten, groothandels en viswinkels. Over de restaurants zijn er naar verluidt weinig klachten.

Meer informatie: Seafood Fraud in Brussels

Bron: Belga

Volg VILT ook via