100ste hoeveproducent aangesloten bij 100% West-Vlaams

De vereniging voor West-Vlaamse hoeveproducenten, die naar buiten treedt onder de merknaam ‘100% West-Vlaams’, viert dit jaar dubbel feest. Niet alleen viert de vzw zijn vijftiende verjaardag, het mocht ook het honderdste lid verwelkomen. Die eer was weggelegd voor Bart Syryn en zijn vrouw Joke die in Vladslo hoeveslagerij De Heerlijkheid uitbaten. “We merken de laatste jaren niet alleen een stijgende vraag naar die verse en pure hoeveproducten. Het aanbod wordt ook steeds diverser”, zegt gedeputeerde voor Landbouw Bart Naeyaert.
23 augustus 2016  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:29
Lees meer over:

De vereniging voor West-Vlaamse hoeveproducenten, die naar buiten treedt onder de merknaam ‘100% West-Vlaams’, viert dit jaar dubbel feest. Niet alleen viert de vzw zijn vijftiende verjaardag, het mocht ook het honderdste lid verwelkomen. Die eer was weggelegd voor Bart Syryn en zijn vrouw Joke die in Vladslo hoeveslagerij De Heerlijkheid uitbaten. “We merken de laatste jaren niet alleen een stijgende vraag naar die verse en pure hoeveproducten. Het aanbod wordt ook steeds diverser”, zegt gedeputeerde voor Landbouw Bart Naeyaert.

Sinds de opstart in 2001 zag de vereniging voor West-Vlaamse hoeveproducenten zijn ledenaantal jaar na jaar toenemen. Alle aangesloten hoeves verwerken en verkopen hun eigen producten, zoals zuivel, vlees, groenten en fruit. Voor een ledenbijdrage van 50 euro krijgen zij onder meer advies en ondersteuning bij de uitbouw van hun korte ketenverkoop. Bovendien maken Inagro, POM West-Vlaanderen en Westtoer met de steun van de provincie West-Vlaanderen promotie voor hun producten. Dat gebeurt onder het label ‘100% West-Vlaams’. “Zo’n label zorgt ook voor herkenbaarheid bij de consument. Hij weet dat hij kwaliteitsvolle producten koopt die op een professionele manier zijn geproduceerd”, aldus Naeyaert.

Dit laatste argument gaf ook de doorslag voor Bart Syryn van Hoeveslagerij De Heerlijkheid om toe te treden tot het label. “Anderhalf jaar geleden gaf ik mijn job als verkoper bij een industriële vleesverwerker op om met dit project te starten. Met 90 varkens kiezen we bewust voor kleinschaligheid. We werken ook alleen met lokale grondstoffen en verwerken alles op een ambachtelijke manier in de eigen slagerij”, klinkt het. Maar Syryn beseft ook dat hij in tegenstelling tot grote bedrijven geen uitgebreide marketingmachine heeft om zijn producten in de kijker te zetten. “Daarvoor rekenen we ook op ‘100% West-Vlaams’.”

Er worden door de vzw ook geregeld nieuwe gezamenlijke activiteiten op poten gezet, zoals het hoevepicknickconcept dat vandaag al op 17 boerderijen loopt. Daarnaast moedigt ‘100% West-Vlaams’ ook de samenwerking tussen producenten aan. Ook voor Bart Syryn is dat een extra troef van het label. “Ik geloof heel sterk in samenwerking.” Zelf is hij in contact gekomen met een hoeveproducent van rundvlees die zijn visie op ondernemen deelt. “We willen binnenkort zelfs met een bakfiets ons vlees in de straten van Brugge gaan verdelen”, zegt de hoeveslager.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek