nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

05.03.2012 180.000 euro Vlaamse middelen voor ggo-aardappelproef

In Wetteren wordt dit jaar opnieuw een ggo-aardappelproefveld aangelegd. De Fortuna-lijn van BASF wordt echter uitgesloten. Op die manier zijn alleen wetenschappelijke instellingen betrokken bij het onderzoek. Dat is één van de voorwaarde die de Vlaamse overheid stelt in ruil voor een financiële steun van 180.000 euro. Verder plant VIB dit jaar ook een veldproef aan met ggo-maïs.

Vorig jaar veroorzaakte de ggo-aardappelproef van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), de Universiteit Gent en de Hogeschool Gent erg veel commotie. Uiteindelijk werd het zwaarbewaakte veld zelfs bestormd door een groep actievoerders, die de ggo-aardappels probeerden te vernietigen.

Ondanks die opdoffer plannen de onderzoeksinstellingen dit jaar een nieuwe proef, met als verschil dat het commerciële ras van BASF niet aangeplant wordt, en enkele extra bestaande referentie-aardappelrassen toegevoegd worden. Door het schrappen van het BASF-ras zijn alleen wetenschappelijke instellingen betrokken en wordt de onafhankelijkheid van het onderzoek gegarandeerd.

“Dat was één van de voorwaarden die de Vlaamse overheid heeft gesteld in ruil voor een financiële steun van 180.000 euro”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (CD&V). “Verder mag niemand van de onderzoeksgroep betrokken zijn bij de commercialisatie van de aardappelen of de gebruikte technologie.”

Naast de ggo-aardappelproef zal op de velden in Wetteren een ggo-maïsproef uitgevoerd worden. Deze proef, aangevraagd door het VIB, heeft een puur wetenschappelijk doel. Het gewas heeft gewijzigde groeikarakteristieken en werd eerder al getest in een serre. Met de veldproef willen de onderzoekers nagaan of de ggo-maïs zich op dezelfde manier gedraagt in een open veld.

Bron: Eigen verslag/Het Nieuwsblad/Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via