nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.10.2018 20.000 euro schadevergoeding voor geurhinder Am-Power

De buren van biogasinstallatie Am-Power in het West-Vlaamse Pittem hebben van de rechter samen bijna 20.000 euro schadevergoeding gekregen voor jarenlange geurhinder. Sinds 2011 wekt Am-Power door middel van biogas elektriciteit op voor 15.000 gezinnen. Dat gas wordt verkregen door vergisting van organisch afbreekbaar materiaal zoals aardappelschillen, mest en dierlijke resten. Het bedrijf en de zaakvoerder zijn schuldig bevonden aan inbreuken op de exploitatievoorschriften en de milieuwetgeving.

Am-Power kreeg tevens een boete van 48.000 euro opgelegd, waarvan 12.000 effectief, en zaakvoerder Delabie zelf kreeg een boete van 12.000 euro, waarvan de helft met uitstel. “Na elke vaststelling door de politie of de milieu-inspectie beloofde het bedrijf beterschap. Maar dat waren loze beloftes. De beklaagde lacht met het gerecht en de omwonenden”, klonk de rechtbank scherp. Volgens de verdediging nam Delabie de problemen echter wel ernstig. “Mijn cliënt beseft dat zijn bedrijf geurhinder veroorzaakt en is continu bezig om na te gaan hoe hij de situatie kan verbeteren. Hij heeft daar al honderdduizenden euro's in geïnvesteerd”, klinkt het in Het Nieuwsblad.

De buurtbewoners, die tijdens de pleidooien samen naar de Brugse rechtbank kwamen, kregen van de rechter een totale schadevergoeding toegekend van bijna 20.000 euro. “Die schadevergoeding is niet het belangrijkste”, vertelt buurtbewoner Luc Madou evenwel. “Wij willen gewoon dat die stank verdwijnt. Want de last blijft voortduren. Wij geloven dan ook niet dat de zaakvoerder gepaste maatregelen zal treffen. Hij zal de zaak gewoon zo lang mogelijk proberen rekken.”

Am-Power kan nog beroep aantekenen. Delabie werd enkele maanden geleden veroordeeld voor gelijkaardige inbreuken in zijn vroegere bedrijf in Beernem.
 

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via