nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

31.05.2011 2010 bijna goed voor 800 miljoen liter consumptiemelk

Consumptiemelk en verse zuivelproducten blijven de belangrijkste producten in de Belgische zuivelverwerking. In 2010 werd bijna 800 miljoen liter consumptiemelk geproduceerd en een kleine 550.000 ton verse zuivelproducten zoals yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserten. Dat maakt de Federale Overheidsdienst Economie bekend naar aanleiding van Wereldmelkdag op 1 juni.

Halfvolle melk blijft het belangrijkste product, met een aandeel van 34 procent binnen het segment 'melkdranken en verse zuivelproducten', gevolgd door gefermenteerde melk met een aandeel van 18 procent. Volle melk en consumptieroom zijn vervolgens goed voor elk 12 procent.

In vergelijking met 2009 werd in 2010 iets minder magere melk geproduceerd (- 3%) en iets meer halfvolle melk (+ 3%). De productie van chocolademelk daalt met 6 procent, karnemelk en gefermenteerde melk met 5 procent en boter met 2,6 procent. Consumptieroom en yoghurt stijgen daarentegen met respectievelijk 14 en 6 procent.

Ook de productie van kaas gaat erop vooruit, dankzij een productiestijging van verse kaas met bijna 14 procent en van natuurkaas met een kleine 5 procent. De productie van consumptie-ijs ten slotte blijft dalen, maar minder sterk dan de voorbije jaren.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via