nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.11.2018 2,2 miljoen euro om varkenspest te bestrijden

Het federaal Voedselagentschap (FAVV) krijgt 2,2 miljoen euro ter beschikking om de operationele kosten te dekken bij de aanpak van de Afrikaanse varkenspest. De ministerraad gaat daarmee in op het voorstel van minister van Landbouw Denis Ducarme om de besmetting door het virus van Afrikaanse varkenspest te erkennen als ‘een onvoorzien incident’. “Met dat budget kan het FAVV 21 voltijdse medewerkers aantrekken en de kosten van de analyses in de laboratoria dekken”, reageert minister Ducarme.

“De aanwezigheid van het varkenspestvirus in ons land is een noodgeval voor de Belgische varkenssector”, reageert federaal minister van Landbouw Denis Ducarme. “Het virus richt schade aan op zowel sanitair vlak, economisch vlak en op het vlak van dierenwelzijn. Het federaal Voedselagentschap (FAVV) stelt dan ook alles in het werk om de situatie onder controle te krijgen en de werking van de hele sector en het vertrouwen van de consument en de handelspartners te herstellen”, gaat de minister verder. “Om de onvoorziene kosten te financieren die deze crisis met zich meebrengt, maakt de ministerraad nu extra budget vrij.”

Daarnaast heeft het Sanitair Fonds – dat middelen krijgt van de veehouders zelf – intussen al 1,166 miljoen euro uitgekeerd aan varkenshouders als schadevergoeding voor de preventieve slachtingen van hun dieren. Volgens minister Ducarme komt dat neer op 97 procent van het totale schadebedrag. De minister is tevreden over het snelle en efficiënte werk. "Het is immers van essentieel belang snel hulp te bieden aan de varkenshouderijen die werden getroffen door een moeilijke, maar noodzakelijke beslissing.”

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: ILVO

Volg VILT ook via