nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.06.2018 3 Belgen scoren in Europese varkenswedstrijd

In de Europese wedstrijd EUPiG Grand Prix, gingen drie Belgen met een hoofdprijs naar huis. De wedstrijd focust op vier thema’s – gezondheidsmanagement, vleeskwaliteit, dierenwelzijn en precisieproductie – waaraan elk twee uitdagingen vasthangen. Bart Mouton en Filip van Laere (Duroc d’Olives), Kris Gios en Tom Mertens werden bekroond als Europese ambassadeurs voor de varkensveehouderij met hun idee rond respectievelijk smaakvoller vlees produceren, alternatieven voor zinkoxide en optimale vaccinatiestrategie.

De EUPiG Grand Prix wordt jaarlijks georganiseerd door de EUPiG Innovation Group. Zo’n 300 deelnemers strijden er voor de titel van Europees ambassadeur door hun innovatieve ideeën en goede praktijken, ontwikkeld als antwoord op sectorbrede uitdagingen, voor te stellen. Drie landgenoten wisten de titel te bemachtigen en mogen zich een jaar lang Europees ambassadeur noemen.

Bart Mouton en Filip van Laere uit Lochristi voegen olijfolie als vetbron toe aan de voeding van hun varkens, vandaar de naam voor hun varkensvlees, Duroc d’Olives. Olijfolie bevat weinig verzadigde vetten die schadelijk zijn voor de gezondheid, en veel onverzadigde vetzuren. Doordat de varkens die olie eten, wordt de samenstelling van het vetzuur in het varkensvlees gelijkaardig. En dat is dan weer goed voor de gezondheid van wie dit varkensvlees eet. Zij wonnen met hun innovatief idee de uitdaging ‘smaakvoller vlees produceren’.

Varkenshouder Kris Gios sleepte de overwinning in de uitdaging ‘alternatieven voor zinkoxide’ in de wacht. Onder het motto ‘meten is weten’ voert Kris Gios zijn eigen proeven uit en vervolgens analyseert hij die data uitvoerig. Zo ook bij de zoektocht naar alternatieven voor zinkoxide in het voeder van zijn varkens. De voorbije drie maanden voert hij testen uit met voeder met kruiden en voeder met veel inerte vezels. Beide alternatieve voeders bleken goed te werken en zowel de voederconversie als de groei van de biggen ging erop vooruit.

De derde Belg die bekroond werd als ambassadeur is Tom Mertens. Hij won de uitdaging ‘optimale vaccinatiestrategie’. Samen met dertien andere boeren uit dezelfde straat startte hij de zoektocht naar een oplossing voor de onstabiele ‘porcine reproductive and respiratory syndrome’ (PRRS) situatie. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus en kan leiden tot verwerpen, vroeggeboorte en biggenuitval. Om besmetting tegen te gaan, kozen alle varkensboeren voor een uniforme aanpak. Zo zetten ze dezelfde veearts in, gebruiken ze dezelfde vaccins en vaccineren ze op dezelfde dagen. Dat heeft de problemen met PRRS na drie jaar al verminderd met 30 procent.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Innovatiesteunpunt

Volg VILT ook via