nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.01.2016 300 verstoten boeren worden coöperant bij Milcobel

De zowat 440 melkveehouders die midden november te horen kregen dat FrieslandCampina hun melk niet langer zou afnemen, hebben elders onderdak gevonden. Twee derde koos voor Milcobel en de rest voor een Waalse coöperatie, zo bevestigt Milcobel-woordvoerder Eddy Leloup donderdagavond een bericht van de West-Vlaamse nieuwszender Focus-WTV. Toen FrieslandCampina de samenwerking opzegde met de helft van zijn leverancier-melkveehouders ging dat al gepaard met een voorstel tot overstap naar Milcobel.

Vanaf 1 februari haalt Milcobel de melk op van ongeveer 300 melkveehouders die tot dusver leverden aan FrieslandCampina. De andere melkveehouders die door de Nederlandse zuivelcoöperatie aan de deur werden gezet, kozen voor de Waalse coöperatie Laiterie des Ardennes. Twee op de drie getroffen landbouwers volgen dus het voorstel dat Milcobel en FrieslandCampina hen deden. Ze krijgen er ook een vergoeding voor van die laatste. Dat heeft velen blijkbaar over de streep getrokken.

Of twee derde een goed resultaat is, daar gaat Milcobel-woordvoerder Eddy Leloup niet op in. "De doelstelling was dat niemand zou achterblijven zonder afnemer, en dat is gelukt", zegt de directeur Coöperatiezaken. Leloup benadrukt dat de melkveehouders die aan Milcobel gaan leveren "een volwaardig lidmaatschap" nemen, waarbij ze zich dus voor een deeltje inkopen in de coöperatie. De vergoeding die ze voor de overstap krijgen, volstaat voor vijf jaar lidmaatschap.

FrieslandCampina nam de beslissing naar eigen zeggen om het volume opgehaalde melk beter af te stemmen op de marktvraag in België. "Mede door de toename van de melkproductie in 2015, haalt FrieslandCampina Belgium meer melk op dan het in België kan afzetten", klonk het in november. Milcobel daarentegen had ruimte om extra melk te verwerken.

Volgens Boerenbondconsulent Jan Halewyck bleef er weliswaar niemand in de kou staan maar is het vertrouwen nog niet hersteld bij de ex-leveranciers van Friesland-Campina. De Oost- en West-Vlamingen die nog altijd melk mogen leveren aan de Nederlandse firma maken zich zorgen over de afname van hun melk, ook al kregen ze te horen dat ze minstens de komende drie jaar op hun twee oren mogen slapen.

Herbekijk het nieuwsitem op Focus-WTV.

Bron: Belga / Focus-WTV

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via