nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.10.2017 303 Nederlandse pluimveebedrijven blijven geblokkeerd

In Nederland zijn nog altijd 303 van de 777 kippenstallen geheel of gedeeltelijk geblokkeerd als gevolg van het schandaal met het giftige bestrijdingsmiddel fipronil. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Pas als de stallen volledig fipronilvrij zijn gemaakt, worden de bedrijven gedeblokkeerd en mogen er weer eieren worden verkocht. Maar dat blijkt lastiger dan gedacht. In België zijn nog steeds 11 van de 86 getroffen pluimveebedrijven geblokkeerd.

De Nederlandse Gezondheidsdienst voor Dieren, een samenwerkingsverband tussen veehouders en overheid, krijgt bijzonder veel vragen over het fipronilvrij maken van stallen en geeft daarom op haar website een aantal adviezen. “Omdat de beschikbare kennis over fipronil relatief beperkt is en door de ervaringen in de praktijk groeit, houden we deze website up-to-date. Van zodra er meer kennis is over praktische methoden om bedrijven en dieren zo snel mogelijk vrij te krijgen delen we dit met u via deze website”, staat te lezen op de website van de Gezondheidsdienst.

Doordat fipronil zo moeilijk te weren is uit de stallen, zijn nog steeds 303 pluimveestallen geheel of gedeeltelijk geblokkeerd. Sinds het begin van het eierschandaal zo'n drie maanden geleden moesten pluimveehouders miljoenen kippen ruimen en talloze eieren vernietigen. Volgens de pluimveehouders loopt de economische schade nog altijd op. In ons land alleen wordt de schade geraamd op 14 miljoen euro. Fipronil is een insecticide dat niet gebruikt mag worden voor dieren die bestemd zijn voor de voedselketen. 

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via