nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.08.2018 340 miljoen euro schadevergoeding voor Duitse boeren

De Duitse regering maakt 340 miljoen euro vrij voor schadevergoedingen aan de landbouwers die geleden hebben onder de aanhoudende droogte. Het voorgestelde cijfer ligt ruim onder de vraag van het Deutscher Bauernverband (DBV), de boerenorganisatie pleitte voor één miljard euro aan hulp. De laatste keer dat Berlijn ermee instemde om boeren financieel te ondersteunen, was na de droogte van 2003, toen werd 80 miljoen euro opzijgezet voor de getroffen landbouwers. "De federale overheid kan niet alles betalen", benadrukte de Duitse minister van Landbouw, Julia Klöckner (CDU).

“Boeren die vanwege de aanhoudende droogte oogstverliezen van 30 procent of meer hebben geleden, ontvangen in totaal 340 miljoen euro aan staatssteun, de helft van de geschatte schade”, verklaarde de Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU). Ze erkende de nationale schaal van de schade door de droogte, waardoor een federaal steunplan nodig is.

“De schade voor de Duitse landbouw wordt op 680 miljoen euro geraamd, en bedreigt 10.000 Duitse landbouwbedrijven met sluiting, of één boerderij op de 25”, aldus de minister. In Duitsland wordt verwacht dat de landbouwproductie dit jaar 20 procent lager zal liggen. Veertien van de zestien Duitse deelstaten hebben aangegeven interesse te hebben in een federaal steunprogramma, een zeldzaam gegeven in een zo gedecentraliseerd land.

Joachim Rukwied, voorzitter van het Deutscher Bauernverband (DBV), de grootste landbouwvereniging van Duitsland, reageerde verslagen. “De stemming is depressief. 2018 was een heel slecht oogstjaar.” De afgelopen weken heeft zijn organisatie financiële hulp van maximaal één miljard euro gevraagd, een vraag waar geen antwoord op gekomen is. DBV vroeg ook dat boeren met een oogstdaling van 30 procent of meer zouden worden geholpen, een eis die Berlijn wel inwilligde.

“Vooral de productie van gras voor ruwvoerder heeft geleden onder de droogte”, zegt Joachim Rukwied. “Maar ook mais, suikerbieten en aardappelen hebben afgezien”. Doordat de voedselvoorziening voor dieren onder grote druk staat, verminderen melkveehouders hun productie terwijl ze verplicht zijn om extra voedsel voor hun vee te kopen tegen een veel hogere prijs. “Ze gebruiken op dit moment ruwvoer dat bedoeld was om de winter te overbruggen. Zo komt ook de veehouderij in de problemen.”

Bron: Euractiv / Belga

Volg VILT ook via