nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.07.2018 5.500 ha landbouwgrond verkocht in Wallonië in 2017

In 2017 werd in Wallonië zo’n 5.500 hectare grond, gesitueerd in landbouwgebied, verkocht. Dat blijkt uit het eerste rapport van het Waalse Observatorium voor landbouwgrond. Het totale bedrag van deze verkopen ligt om en bij de 350 miljoen euro. “Dit rapport geeft een eerste indicatie van de toestand van de Waalse landbouwgrond”, reageert Waals minister van Landbouw, René Collin. “Wanneer we deze gegevens over meerdere jaren verzamelen, kunnen we de landbouwstrategie in Wallonië op een rationele manier uitbouwen.”

Aangezien landbouwgrond een beperkte hulpbron is en onderhevig aan meerdere stressfactoren - zoals een afnemend productiegebied, een stijgende grondprijs of een afname van het aantal landbouwbedrijven – werd op 1 januari 2017 het Observatorium voor Landbouwgrond geïmplementeerd in Wallonië. De tool is gericht op het verzamelen van allerlei informatie met betrekking tot de verkoop van agrarisch onroerend goed. Voor de ontwikkeling van de tool werd een samenwerking met de Koninklijke Federatie van Notarissen opgezet. Telkens wanneer een notaris een verkoop van percelen en/of bedrijfsgebouwen ontvangt, meldt hij dat aan Observatorium via het portaal "E-notariaat".

De eerste resultaten voor het fiscale jaar 2017 voorspellen enkele trends die van invloed zijn op de grondprijzen: de aanwezigheid van onroerend goed gebouwd op het kadastrale perceel, de situatie bij het sectorplan en de aanwezigheid van een huurcontract op de boerderij. Zo zal een onontwikkeld perceel, gelegen in een landbouwzone, goedkoper worden verkocht - in vergelijking met de gemiddelde Waalse grondprijs van 27.205 euro per hectare - in de regio's Famenne, Haute-Ardenne en Jurassique. In de regio Limoneuse zal een zelfde perceel dan weer duurder uitvallen. Uit het rapport blijkt ook dat 55 procent van de kopers bestaat uit landbouwers, de andere 45 procent komen niet uit een landbouwmilieu.

Bron: Belga

Beeld: A Property & Pelsmaeckers

Volg VILT ook via