nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.11.2014 70% van kip in Britse winkels besmet met campylobacter

Zeventig procent van het kippenvlees dat in Britse winkels verkocht wordt, is besmet met de bacterie campylobacter. Bijna 18 procent vertoont zelfs een contaminatiegraad boven de toegestane limiet. En dat terwijl besmetting met de bacterie in sommige gevallen erg gevaarlijk kan zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse voedselagentschap (FSA), dat de strijd tegen besmetting met campylobacter tot absolute prioriteit heeft uitgeroepen. Jaarlijks lopen ongeveer 280.000 Britten een voedselvergiftiging op na contact met de bacterie.

FSA test nu al een half jaar (sinds februari 2014) kip die verkocht wordt in supermarkten, kleinere winkels en slagers op besmetting met campylobacter, en zal dat het komende half jaar nog blijven doen. In totaal werden al 1.995 stalen onderzocht. Een aantal dat moet oplopen tot 4.000 tegen februari 2015. Het onderzoek maakt deel uit van FSA’s prioritaire strijd tegen besmetting met de bacterie. 

Maar liefst 70 procent van de geteste stalen bevatte campylobacter, en zelfs 18 procent meer dan toegelaten. Ook was 6 procent van de onderzochte verpakkingen besmet. Behalve algemene cijfers voor de sector, beschikt FSA over cijfers per verkooppunt. Volgens het agentschap blijkt daaruit dat het ene verkooppunt al wat beter scoort dan het andere, maar dat geen enkele goed genoeg scoort. Er is zelfs sprake van een stijging van de besmettingsgraad tussen het eerste en het tweede kwartaal, maar dat is volgens FSA te wijten aan de warmere zomermaanden.

"De voedingsindustrie, en zeker de retail, moet zijn verantwoordelijkheid opnemen om besmetting met de bacterie te verminderen", stelt Steve Wearne van FSA. Sommige verkooppunten leveren volgens hem al extra inspanningen, zoals Marks & Spencer met een vijfjarenplan en Asda met speciale stoomtechnologie.

Het agentschap benadrukt nog dat het risico voor de volksgezondheid erg klein is, op voorwaarde dat kip goed doorbakken wordt en in de keuken de gebruikelijke hygiënemaatregelen in acht worden genomen. Besmetting met campylobacter is de vaakst voorkomende vorm van voedselvergiftiging in Groot-Brittannië, met ongeveer 280.000 besmettingen per jaar. Voor kinderen, ouderen en verzwakte mensen kan zo’n besmetting gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn.

Meer info: bekijk de resultaten op www.food.gov.uk

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via