nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.08.2017 71% minder antibiotica in Britse pluimveehouderij

De Britse pluimveesector is erin geslaagd om het gebruik van antibiotica verder te doen dalen en realiseert zo een spectaculaire daling van 71 procent op vier jaar tijd, ondanks een groei van de pluimveestapel met 11 procent. De British Poultry Council reageert opgetogen maar benadrukt dat het werk nog niet af is. “Onze volgende uitdaging is verder onderzoeken hoe het gebruik van antibiotica verband houdt met antimicrobiële resistentie in de hele pluimveeketen”, aldus voorzitter Richard Griffiths. 

Begin juli werd bekendgemaakt dat ook in 2016 het antibioticagebruik bij landbouwdieren in ons land is gedaald. Sinds 2011 gaat het om een cumulatieve daling van 20 procent, voor kritische antibiotica zelfs 56 procent. Ook in andere Europese landen is de strijd tegen antimicrobiële resistentie een steeds grotere prioriteit. In het Verenigd Koninkrijk loopt in verschillende sectoren al meerdere jaren een ambitieus actieplan, mét resultaat. Zo laat de British Poultry Council weten dat de pluimveesector erin geslaagd is het gebruik van antibiotica de voorbije vier jaar met 71 procent te doen dalen, terwijl de productie tijdens dezelfde periode met 11 procent steeg. Het preventief gebruik en het gebruik van colistine zijn bovendien volledig geband.

“We zijn enorm fier op deze prestatie”, aldus voorzitter Richard Griffiths. “We zijn trots dat we met onze sector de helft van de Britse kippenvleesconsumptie kunnen invullen, en dat op een duurzame manier doen. Getuige daarvan onze inspanningen om het antibioticagebruik terug te dringen. Het is uiteraard evident dat een nulgebruik onmogelijk is: onze pluimveehouders en dierenartsen hebben antibiotica nodig in hun toolbox om de dieren gezond te houden. Een volgende stap voor ons is om verder de link te onderzoeken tussen het gebruik van antibiotica en resistentie in de pluimveeketen.” 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via