900.000 euro voor onderzoek naar little cherry virus

Het Limburgse onderzoekscentrum pcfruit heeft bijna 900.000 euro, waarvan 630.000 euro Vlaamse subsidies, gereserveerd voor onderzoek naar het little cherry virus. Dat virus zorgt voor kleine en dus onverkoopbare kersen en bezorgt de professionele kersentelers grote problemen. “Wereldwijd is er nauwelijks onderzoek gebeurd naar het virus”, zegt onderzoeker Tim Deliën van pcfruit in Het Belang van Limburg. Uit tellingen van de voorbije maanden is gebleken dat maar liefst 37 boomgaarden besmet zijn met het little cherry virus.
5 november 2015  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:32
Lees meer over:

Het Limburgse onderzoekscentrum pcfruit heeft bijna 900.000 euro, waarvan 630.000 euro Vlaamse subsidies, gereserveerd voor onderzoek naar het little cherry-virus. Dat virus zorgt voor kleine en dus onverkoopbare kersen en bezorgt de professionele kersentelers grote problemen. “Wereldwijd is er nauwelijks onderzoek gebeurd naar het virus”, zegt onderzoeker Tim Deliën van pcfruit in Het Belang van Limburg. Uit tellingen van de voorbije maanden is gebleken dat maar liefst 37 boomgaarden besmet zijn met het little cherry-virus.

Ruim twee jaar al teistert het virus de kersenbomen in Limburg. “We hebben intussen een plan uitgewerkt om het little cherry virus te bevechten”, legt Hilde Vautmans, schepen van Landbouw van Sint-Truiden (Open Vld) uit. De laatste stap in dat plan is een GAS-boete tot 250 euro als de teler de besmette boom niet kapt. “Maar tot nu toe hebben we nog geen boetes moeten uitschrijven omdat eigenaars van besmette boomgaarden goed meewerken. Intussen zijn er al 150 bomen gekapt”, aldus Vautmans.

In september en oktober maakte het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren een rondgang langs de Limburgse hoogboomgaarden met kersen. “In die maanden zie je goed aan de rode kleur van de bladnerven dat een boom ziek is”, aldus de Truiense landbouwschepen. Er werden in totaal 37 besmette boomgaarden met hoogstamkersen ontdekt. “We hebben de eigenaars van die boomgaarden gecontacteerd”, zegt Anne Digneffe van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. “De zieke kersenbomen worden gekapt en vervangen door nieuwe hoogstambomen met een ander soort fruit. Dat gebeurt allemaal gratis.”

Het Regionaal Landschap kan daarvoor rekenen op 175.000 euro uit de grote pot van 900.000 euro die voorzien is voor de bestrijding van het little cherry virus. “We gaan daarbij heel gericht tewerk. We mikken in eerste instantie op hoogstam in de buurt van professionele kersenplantages, gegevens die we van pcfruit krijgen”, aldus Digneffe. Het resterende geld, waarvan 630.000 euro Vlaams geld en 70.000 euro van het pcfruit, wordt gebruik voor onderzoek naar het little cherry virus.

“Het enige dat we over het virus weten, is dat het verspreid wordt door de appelwolluis. Dat blijkt uit Canadees onderzoek”, vertelt onderzoeker Tim Beliën. “Het probleem is dat die luis hier niet voorkomt dus moeten we nu uitzoeken hoe het virus bij ons dan wel verspreid wordt. Als dat via insecten gaat, welke dan? En hoever kunnen die vliegen? Kleinere insecten geraken maar 100 à 200 meter ver, maar ze kunnen zich ook laten meevoeren door de wind. In dat geval kunnen ze tientallen kilometers ver geraken.”

Het onderzoek moet ook duidelijk maken hoeveel bomen er op dit moment precies besmet zijn. “Dat weten we momenteel niet, wel dat het er veel zijn”, zegt Beliën. Daarom wil het pcfruit snel een test op punt hebben waarbij het mogelijk is om op basis van genetisch materiaal al in één uur tijd te weten of een boom besmet is. Momenteel moet er nog een paar weken gewacht worden vooraleer er uitsluitsel kan gegeven worden over een besmetting, maar dat zal weldra dus veel sneller kunnen.

Bron: Het Belang van Limburg

Beeld: ILVO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek