nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.09.2017 9,3 miljoen euro voor Poolse varkenshouders

Poolse varkenshouders die hun activiteiten moeten stoppen door de strengere overheidsmaatregelen van de Poolse overheid in de gebieden waar het risico voor Afrikaanse varkenspest hoog is, hebben recht op een tegemoetkoming van de Europese Commissie. In totaal zet de Commissie 9,3 miljoen euro opzij voor de compensatiemaatregel. Er is steun voor maximaal 10.000 biggen en 171.654 varkens. Boeren krijgen 33 euro per big en 52 euro per varken. 

Sinds 2014 zijn er uitbraken van Afrikaanse varkenspest in de oostelijke grens van de Europese Unie, onder meer in Polen. Om de ziekte te beheersen en nieuwe uitbraken te voorkomen, zijn op Europees niveau strikte sanitaire beperkingen opgesteld. De Poolse autoriteiten hebben verdere eisen ingevoerd in gebieden die het grootste risico lopen. Vanwege hun beperkte omvang en middelen kunnen sommige kleine boeren niet voldoen aan de nieuwe Poolse eisen en moeten ze hun activiteiten stoppen.

Daarom voorziet de Europese Commissie nu een compensatieregeling, goed voor een totaalbedrag van 9,3 miljoen euro. De steun is voor varkenshouders die tussen 1 juli 2016 en 30 juni 2017 niet meer dan 50 varkens hadden in gebieden met een hoog risico op Afrikaanse varkenspest. Er is steun voor maximaal 10.000 biggen en 171.654 varkens. Boeren krijgen 33 per big en 52 euro per varken. Boeren die in aanmerking komen voor Europese hulp, mogen alleen varkensvleesproductie herstarten als ze aan de nieuwe eisen kunnen voldoen. Dit is niet mogelijk binnen 2 jaar nadat ze de steun hebben gekregen.

Sinds de eerste uitbraak van Afrikaanse varkenspest zijn er volgens de internationale Dierengezondheidsorganisatie (OIE) 573 gevallen gerapporteerd in drie verschillende provincies in het oosten van het land. Ongeveer 5.000 varkens zijn geruimd. Er duiken overigens nog steeds nieuwe gevallen op van varkenspest in de oostelijke provincies van Polen. De Europese maatregel valt onder het GLB-budget.

Bron: Agriholland / Pigprogress.net

Volg VILT ook via