Aardappeltelers rekenen op betere producentenprijs

In België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië staan dit jaar 513.000 hectare aardappelen. Dat is 32.000 hectare minder dan vorig seizoen, meldt aardappeltelersfederatie NEPG. Samen met tegenvallende opbrengsten in de proefrooiingen maakt dat een positief effect op de producentenprijs waarschijnlijk.
8 augustus 2012  – Laatste update 4 april 2020 15:06
Lees meer over:

In België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië staan dit jaar 513.000 hectare aardappelen. Dat is 32.000 hectare minder dan vorig seizoen. Vooral België (-6,9%) en Duitsland (-9,3%) hebben dit voorjaar minder aardappelen geplant, meldt aardappeltelersfederatie NEPG. Samen met tegenvallende opbrengsten in de proefrooiingen maakt dat een positief effect op de producentenprijs waarschijnlijk.

Aardappeltelers werden in 2011 geconfronteerd met een schrijnend lage prijs voor hun product. Het nieuwe seizoen dient zich beter aan. Volgens de North-Western European Potato Growers (NEPG) is het aardappelareaal in de vijf belangrijke productielanden in Noordwest-Europa met zes procent of 32.000 hectare ingekrompen. Ook de magere resultaten van de proefrooiingen geven goede hoop op betere aardappelprijzen want een topoogst lijkt al niet meer tot de mogelijkheden te behoren.

Frankrijk en België hebben eind vorige week hun eerste proefrooiingen gepubliceerd. Deze proefrooiingen laten grote verschillen zien tussen de aardappelen die geplant zijn eind maart tot begin april en degene die pas de grond ingingen eind mei tot begin juni. De huidige geschatte opbrengsten zijn opvallend lager dan vorig jaar en in Frankrijk zelfs 36 procent lager. Dat werd bevestigd door de oogst van de eerste bewaaraardappelen in de Franse regio Beauce.

Hoewel de eerste signalen op lagere opbrengsten wijzen, is het volgens NEPG nog te vroeg om de finale aardappelproductie te schatten. Wanneer de opbrengsten een gemiddelde zullen zijn van de laatste jaren, dan verwacht NEPG dat in de vijf landen de productie onder de 24 miljoen ton zal eindigen. Dat is drie miljoen ton minder dan vorig jaar.

De kwaliteit van de vroege consumptieaardappelen in Duitsland is goed. Nederland vertoont een zeer wisselvallig beeld. In diverse regio’s moet men rekening houden met sterk tegenvallende opbrengsten als gevolg van waterschade. In alle landen is de sortering fijn. De prijzen van vroege aardappelen zijn op dit moment 10 procent hoger dan vorig jaar.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek