nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.01.2014 Aardbeiplantjes meten luchtvervuiling in stad Antwerpen

De Universiteit Antwerpen is een aardbeienproef gestart waarmee het tegen juni een gedetailleerde kaart wil maken van de luchtkwaliteit in de stad. Ze schakelt daarvoor 1.000 Antwerpenaren in die allemaal een aardbeienplantje voor hun vensterraam willen zetten en verzorgen. Het enthousiasme voor het AIRbezen-project, waarvan de naam verwijst naar het dialect voor de zoete streekspecialiteit, is groot.

Aan de vrijwilligers wordt gevraagd om tussen half maart en half mei een aardbeienplantje voor het raam te zetten, goed te verzorgen, en nadien enkele blaadjes terug te bezorgen aan de onderzoekers. "Doordat fossiele brandstoffen bij verbranding naast fijn stof ook metaalpartikels vrijgeven, krijgen we door het blad te magnetiseren en vervolgens een meting te doen ook een indicatie van het door het verkeer ter plaatse uitgestoten fijn stof, dat zich in die periode heeft afgezet op de blaadjes", zegt onderzoeksleider Roeland Samson.

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft in Antwerpen vier meetstations die uur per uur fijnstofwaardes registreren, maar Samson ziet een groot voordeel van de aardbeienplantjes. "Een meetstation meet ter plaatse, maar niet een straat verder. Wij gaan verspreid over de stad eigenlijk 1.000 meetstations hebben. Op basis daarvan kunnen we een erg fijnmazige kaart van heel Antwerpen maken."

Initieel werden 500 plantjes besteld, maar de interesse bij de Antwerpenaren was groot en de inschrijvingen werden bij 1.000 aangemelde vrijwilligers stopgezet. "Dat zegt natuurlijk veel over hoe de fijnstofproblematiek leeft", aldus Samson, die ook van de stad Amsterdam de vraag kreeg om een soortgelijke actie op te zetten.

Meer info: AIRbezen-project

Bron: Belga

Volg VILT ook via