nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.02.2012 Agridagen Geel 2012 opent de deuren

Woensdag werd op het domein van de Katholieke Hogeschool Kempen (KHK) het startschot gegeven van de derde editie van Agridagen Geel. Nog tot en met vrijdag kunnen professionelen uit de veehouderij er terecht voor informatie en netwerkmomenten, met het thema ‘grensverleggend ondernemen’ centraal. “Dat thema vertegenwoordigt de landbouwsector van vandaag”, legt beursvoorzitter Didier Lauwerysen uit.

Andere aandachtspunten zijn energie en het nieuwe label met streekproducten van de provincie Antwerpen. Zo zullen bezoekers een energietraject kunnen volgen en zal de catering bestaan uit streekeigen producten. Verder wordt er een jobbeurs georganiseerd in samenwerking met VDAB en zullen experts uit de verschillende deelsectoren discussiëren over de uitdagingen van de toekomst tijdens sectorspecifieke seminaries.

Beursvoorzitter Didier Lauwerysen, Vlaams parlementslid Tinne Rombouts (CD&V), gedeputeerde van Landbouw Peter Bellens, schepen van Economie Leen Beke, Jan Lievens van de KHK en Rik Duyck van hoofdsponsor Landbouwkrediet mochten de beurs officieel openen. Zij gaven elk hun visie op het thema ‘grensverleggend ondernemen’ en benadrukten het groeiende belang van de beurs.

“Het centrale thema sluit mooi aan bij de sensibiliseringscampagne ‘Landbouwers ondernemers in het kwadraat’ van de Vlaamse overheid”, stelt een tevreden volksvertegenwoordigster Tinne Rombouts. “Beide initiatieven willen burgers tonen dat landbouw meer is dan een louter technische sector, en willen landbouwers stimuleren om in te zetten op innovatie. Landbouwers moeten vandaag regelmatig ‘over het muurtje’ of ‘over de grenzen’ heen kijken, willen ze een rendabel bedrijf runnen.”

Ook Rik Duyck van Landbouwkrediet beaamt dit. “Land- en tuinbouw is een sector die voortdurend in beweging is. Door een stijgende administratieve last en veranderende technieken wordt het almaar moeilijker voor landbouwers om een bedrijf te runnen. De sector is op korte tijd een volwaardige industrie geworden.” Gedeputeerde Peter Bellens pikt hierop in. “Ik heb soms het gevoel dat landbouwers op een kruispunt van regelgeving staan, waarbij ze dreigen hun eigen identiteit te verliezen. De economische uitdagingen van vandaag en het gebrek aan een maatschappelijk draagvlak voor de sector bemoeilijken dit nog. De land- en tuinbouwsector moet zich vandaag ‘heruitvinden’, met aandacht voor de verschillende maatschappelijke en economische uitdagingen.”

Jan Lievens van de KHK en Leen Beke, schepen van de stad Geel, zien eveneens raakpunten tussen het beursthema en hun eigen beleid. Beide zeggen bovendien ‘fier’ te zijn dat de beurs op hun grondgebied georganiseerd wordt. Beursvoorzitter Didier Lauwerysen ten slotte trapt de beurs op gang door te benadrukken dat hij gelooft in de toekomst van de intensieve veehouderij in Vlaanderen.

Agridagen Geel telt dit jaar ongeveer 220 standhouders, waarvan zo’n 20 procent uit Nederland, verspreid over een tent van 12.000 m². De beurs is nog tot en met vrijdag te bezoeken van 12 tot 21 uur. Woensdag stond de pluimveehouderij centraal, donderdag is het de beurt aan de varkenshouderij en vrijdag aan de rundveehouderij.

Meer info: agridagen-geel

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via