Agrobusinesscomplex creëert 6,46 mld toegevoegde waarde

Het totale Vlaamse agrobusinesscomplex (ABC) is goed voor een toegevoegde waarde van 6,46 miljard euro. In totaal stellen zo’n 40.400 ABC-bedrijven ruim 154.000 mensen tewerk en wordt er een omzet gerealiseerd van 43,8 miljard euro. De land- en tuinbouwsector neemt 12,3 procent van de toegevoegde waarde in dit agrobusinesscomplex voor zijn rekening.
21 december 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:08

Het totale Vlaamse agrobusinesscomplex (ABC) is goed voor een toegevoegde waarde van 6,46 miljard euro. In totaal stellen zo’n 40.400 ABC-bedrijven ruim 154.000 mensen tewerk en wordt er een omzet gerealiseerd van 43,8 miljard euro. Dat staat te lezen in het Landbouwrapport 2012. De land- en tuinbouwsector neemt 12,3 procent van de toegevoegde waarde in dit agrobusinesscomplex voor zijn rekening.

Het Vlaamse agrobusinesscomplex bestaat uit de agrarische toelevering en tussenhandel, de landbouwsector zelf, de verzamelende handel, de voedingsindustrie en de groothandel. Samen met de schakels retail, catering en de consument vormt het agrobusinesscomplex de volledige keten. Binnen dit agrobusinesscomplex neemt de voedingsindustrie, met bijna 60 procent van de toegevoegde waarde, de belangrijkste plaats in.

De landbouwsector, goed voor een toegevoegde waarde van 793 miljoen euro, heeft van oudsher een nauwe band met de voedingsindustrie. In totaal levert de Belgische landbouw voor 2,8 miljard euro aan producten aan de Belgische voedingsindustrie, goed voor een aandeel in de binnenlandse input van 21,4 procent (cijfers 2005). Tussen 1995 en 2005 zien we een opvallend sterke daling in het aandeel en de waarde van de input uit de Belgische landbouw. De buitenlandse landbouwproducten houden veel beter stand.

De laatste jaren is er een stijgend ongenoegen van de landbouwsector met de marktsituatie en de positie van de landbouwer in de keten. Een belangrijk knelpunt is de nadelige prijsvorming. De landbouw is vragende partij voor meer prijstransparantie om zo een beter zicht te krijgen op de prijsvorming. Eind 2009 werden vanuit de Vlaamse overheid een aantal initiatieven opgestart om tot een breed overleg in de keten te komen.

Eerst en vooral zijn er een aantal verbetervoorstellen geformuleerd die de sector zelf moet uitwerken, zoals interprofessionele akkoorden, de optimalisering van de prijsnotering en gedragscodes. De overheid mag niet tussenbeide komen in het prijsvormingssysteem en dus kunnen die voorstellen tot verbetering pas succesvol zijn als ze gedragen worden door de verschillende schakels in de keten.

Daarnaast wordt er ook op Europees niveau gewerkt aan een betere prijstransparantie. Vooral in het kader van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid kunnen een aantal regels worden vastgelegd, zoals het behoud van bestaande marktmechanismen, de uitbreiding of het onderzoek naar nieuwe marktmechanismen, de beperking van de speculatie op termijnmarkten en de verruiming voor het oprichten van producentengroeperingen en interprofessionele organisaties.

Tot slot kan ook de Vlaamse overheid haar steentje bijdragen. Voorstellen uit die hoek zijn vooral gericht op de optimalisering van informatie en transparantie door bijvoorbeeld de prijsnoteringen te verbeteren, binnen- en buitenlandse prijsnoteringen te vergelijken en te analyseren, opleiding te verschaffen over termijnmarkten, marktinformatie vanuit de Europese beheercomités actief te verspreiden of voorstellen op Europees niveau aan te kaarten.

Meer informatie: LARA 2012

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek