nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

19.02.2012 Akkoord over export varkensvlees naar China in de maak?

Federaal Landbouwminister Sabine Laruelle hoopt binnenkort het akkoord met China over de uitvoer van varkens en sperma van het Belgische witblauw-runderras te kunnen afsluiten. Dat zei ze in het kader van het bezoek van de Chinese ambassadeur in België, Liqiang Liao, aan de dierenmarkt in Chiney en de Association Wallonne de l'Elevage (AWE). Vooral voor varkensvlees kan dit een belangrijk akkoord worden.

België voert reeds appelen en peren uit naar China nadat in oktober 2010 een akkoord werd gesloten over de sanitaire voorwaarden voor de uitvoer van deze fruitsoorten. Vorig jaar voerde het Aziatische land veertig containers met appelen en peren in en de vooruitzichten voor dit jaar lopen op tot een honderdtal containers.

De minister wil deze lijn doortrekken en akkoorden afsluiten voor de uitvoer van varkensvlees en sperma van het bekende Belgische witblauw-runderras. Met het oog daarop vergezelde ze de Chinese ambassadeur naar de veemarkt van Ciney en de AWE om hem zich ter plaatse te laten vergewissen van het kwaliteit van de sanitaire controles.

Ook in september vorig jaar bracht een Chinese delegatie al een inspectiebezoek aan België in het kader van de import van Belgisch varkensvlees in China. Drie inspecteurs van de dienst Erkenningen van de Chinese voedselveiligheidsautoriteiten onderwierpen toen 16 vleesbedrijven aan een uitgebreide audit. Volgens André Maillaird van het Belgian Meat Office was dit een teken aan de wand dat China vooruitgang wil boeken in dit dossier.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via