nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.03.2013 Amper één normoverschrijding aflatoxine in Duitse melk

De met aflatoxine verontreinigde partij Servische maïs is in Duitsland ingevoerd door graanhandelsconcern Toepfer in Hamburg. Het bedrijf laat weten dat er altijd routinematige controles worden uitgevoerd. Dat is ook de reden dat het grootste deel van de partij (35.000 van de 45.000 ton) het bedrijf niet verliet. Tot nu toe heeft het besmette veevoeder maar op één bedrijf in Nedersaksen voor gecontamineerde melk gezorgd.

Van de verontreinigde partij maïs was voor de ontdekking van de problemen al 10.000 ton door handelsbedrijf Toepfer geleverd aan de veevoederindustrie zodat enkele duizenden veebedrijven mengvoeder kochten dat met aflatoxine besmette maïs bevatte. Toch is tot nu toe maar op één melkveebedrijf in de Duitse deelstaat melk aangetroffen met een (lichte) overschrijding van de maximumnorm voor aflatoxine. Dat meldt het Duitse Milch Industrie Verband op basis van staalnames bij 3.000 melkveehouders.

Intussen heeft de overheid 35.000 ton maïs geblokkeerd en hetzelfde gedaan met het mengvoeder dat gemaakt was van de overige 10.000 ton en nog in omloop was. Van onrustwekkend hoge waardes in melk, heeft de zuivelindustrie geen weet. "De routinematige controles op de kwaliteit van melk hebben gewerkt. De consument loopt geen risico", besluit de federatie.

Ook Toepfer zegt dat de eigen controles hun nut bewezen hebben door ervoor te zorgen dat 35.000 ton besmette maïs het bedrijf niet verliet. Desondanks beweren politici, onder wie de Nedersaksische landbouwminister Christian Meyer, dat de eigen controles van de veevoederbranche niet voldoen en dat daarom de overheid voortaan de controles ter hand zal moeten nemen, maar dan wel op kosten van de agrarische sector. De Duitse minister van Landbouw Ilse Aigner vindt dat de deelstaten scherper toezicht moeten houden of de bedrijven wel grondig controleren.

In Nederland is er nog geen duidelijkheid over de herkomst van de verhoogde concentraties aflatoxine in melk van twee bedrijven.

Bron: Boerderij/Boerenbusiness/Milchindustrie-Verband

Volg VILT ook via