Andere lidstaten rekenen op hogere appel- en perenoogst

Terwijl Belgische fruittelers een minder goede appel- en perenoogst verwachten, zijn de opbrengstprognoses in de rest van Europa naar behoren. Ruim 220 experten uit de verschillende lidstaten wisselden op de conferentie Prognosfruit in Praag cijfers uit. Op basis daarvan berekende WAPA dat Europa 7 procent meer appels en 18 procent meer peren gaat produceren in vergelijking met 2012.
10 augustus 2013  – Laatste update 4 april 2020 15:11
Lees meer over:

Terwijl Belgische fruittelers een minder goede appel- en perenoogst verwachten, zijn de opbrengstprognoses in de rest van Europa naar behoren. Ruim 220 experten uit de verschillende lidstaten wisselden op de conferentie Prognosfruit in Praag cijfers uit. Op basis daarvan berekende de World Apple and Pear Association (WAPA) dat Europa 7 procent meer appels en 18 procent meer peren gaat produceren in vergelijking met 2012.

Wanneer de op Prognosfruit meegedeelde verwachtingen voor de nieuwe appeloogst vergeleken worden met het driejarig gemiddelde, dan spreken we nog altijd van een 6 procent hogere opbrengst in Europa. Dat staat in schril contrast met de voorspelde opbrengstdaling in ons land: 9 procent minder appels dan vorig jaar en liefst 34 procent minder dan in 2011.

We zijn daarin niet de enige EU-lidstaat want ook in Hongarije (-21%), Duitsland (-17%), Griekenland (-10%) en Oostenrijk (-1%) zullen minder appels geoogst worden dan vorig jaar. Maar de belangrijkste appelproducenten hebben allemaal een goed oog in dit seizoen: Polen voorspelt 3,2 miljoen ton (+10%), Italië 2,15 miljoen ton (+11%) en Frankrijk 1,5 miljoen ton (+29%). Buiten Europa verwachten China (-8%) en Rusland (-14%) minder appels. De vooruitzichten in de Verenigde Staten (+15%), Turkije (+10%) en Oekraïne (+5%) zijn positief.

Alle lidstaten oogsten samen 10,8 miljoen ton appels. De belangrijkste variëteiten op Europese bodem zijn Golden Delicious (+11% tot 2,55 miljoen ton), Gala (+7% tot 1,19 miljoen ton) en Idared (+8% tot 1,06 miljoen ton). In ons land zullen er 201.000 ton appels geplukt worden, voornamelijk Jonagold en daarvan afgeleide variëteiten. Voor Jonagold is de lagere opbrengstverwachting meer algemeen: in heel Europa zou er 17 procent minder Jonagold geoogst worden dan het meerjarig gemiddelde. Met 464.000 ton blijft het wel de vijfde belangrijkste variëteit. Van nieuwe (club)variëteiten zoals Kanzi, Greenstar, Jazz en Belgica wordt opnieuw meer geoogst (+11%), maar hun productie is nog eerder bescheiden op het totaal.

Ook de Europese perenproductie werd in Praag onder de loep genomen door experten uit de verschillende lidstaten. Dit jaar zouden er 2,24 miljoen ton peren aan de bomen hangen. Dat is 18 procent meer dan vorig jaar, maar WAPA tempert de verwachtingen meteen door erop te wijzen dat dit nog steeds 2 procent minder is dan het driejarig gemiddelde. Met 794.000 ton (+14% i.v.m. 2012) blijft Conference onbetwistbaar de belangrijkste variëteit. Op ruime afstand volgen Abate F en William BC. Buiten Europa oogsten China (-5%) en Rusland (-14%) minder peren, terwijl de VS, Turkije en Oekraïne een oogst voorspellen die enkele procenten hoger uitvalt dan vorig jaar.

Door het koude voorjaar en de late bloei zal de pluk één tot vier weken later dan normaal aanvatten. Hoewel er meer appels en peren geoogst zullen worden dan vorig jaar gelooft WAPA dat die makkelijk hun weg naar de markt zullen vinden. Er zullen bijvoorbeeld niet meer appels op de versmarkt terechtkomen omdat het volume industriefruit groter is. Al het fruit zal iets kleiner zijn dan anders, is wat vaker getekend door de niet optimale weersomstandigheden maar de vruchtkwaliteit is wel goed. Wanneer de pluk in onze contreien echt van start gaat, zullen de voorraden uit het Zuidelijk Halfrond van de markt verdwenen zijn.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek