nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.06.2012 Antwerpse stadswijk krijgt gemeenschapstuin

Dankzij de Stad Antwerpen, Werkmaat, Boerenbond en Landelijke Gilden kunnen bewoners van de Antwerpse wijk Luchtbal sinds enkele weken samen tuinieren in een gemeenschapstuin. Tuiniers delen het materiaal en dragen gezamenlijk zorg voor het hele terrein. Ze krijgen daarvoor de hulp van een tuincoach.

De gemeenschapstuin vormt samen met zes schooltuinen een 'ketting' van tuinen in de wijk. Luchtbal kampt met heel wat sociale problemen, maar heeft open ruimte als troef, en dat op amper vijf minuten van het stadscentrum. Dat groen werd niet veel gebruikt en aangezien er ook nood was aan meer sociaal contact tussen de buurtbewoners, ontstond het idee om samen te tuinieren. Een braakliggend terrein werd heringericht tot een gemeenschappelijke groente- en fruittuin, geen verzameling van volkstuintjes.

Landelijke Gilden en Boerenbond werkten mee aan het project en leverden tuinexpertise, een netwerk van vrijwilligers en professionele ondernemers. Landelijke Gilden ondersteunt reeds 111 schooltuinen in Vlaanderen en recent kwamen er daar nog zes bij in de wijk Luchtbal. Een vrijwilliger van de plattelandsvereniging helpt de deelnemende klassen en hun leerkrachten bij de eerste stappen van tuinieren.

"Boerenbond en Landelijke Gilden leren enorm veel door dit project, waarbij we werken in een grootstedelijke context", vertelde Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche bij de opening van de gemeenschapstuin. "Op dit moment produceert één procent van onze bevolking het voedsel voor de 99 procent anderen. Door dit project komen landbouw en voedselproductie een beetje terug naar de stad."

Bron: Boer&Tuinder

Volg VILT ook via