nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.10.2003 BZU en Belgomilk gaan samenwerken

De beheerraad van BZU keurde vrijdag een intentieverklaring goed om besprekingen te beginnen met Belgomilk over samenwerking. Een week geleden zetten de bestuurders van Belgomilk het licht op groen om met BZU te praten. Het is de bedoeling dat beide coöperaties tot een integratie te komen van hun industriële, commerciële en financiële activiteiten in een nieuwe gemeenschappelijke coöperatie. De intentieverklaring wordt volgende maandag in Brussel ondertekend.

In deze intentieverklaring geven BZU en Belgomilk zichzelf zes maanden de tijd om die integratie te realiseren. Na zes maanden hopen zij de samenwerking te concretiseren in een nieuwe gemeenschappelijke coöperatie waarvan de huidige coöperanten van Belgomilk en BZU rechtstreeks lid worden.

Belgomilk haalt melk op bij 3.951 coöperanten, verwerkt ruim 769 miljoen liter melk en realiseert een omzet van 552 miljoen euro. Het bedrijf produceert vooral melkpoeders en kaas en commercialiseert die producten in een honderdtal landen. Tot de Belgomilk-groep behoren de roomijsfabrikant Ysco, die bij de top 5 van Europa behoort, en Kaasimport Jan Dupont, de grootste Belgische kaasdistributeur.

BZU haalt melk op bij 787 coöperanten en verwerkt ruim 237 miljoen liter melk. BZU realiseert via zijn werkmaatschappijen Inza, Kempico en de Melkerij van Loenhout een omzet van 133 miljoen euro. INZA is een toonaangevend consumptiemelkbedrijf op de Belgische markt. Kempico is na Belgomilk de tweede kaasproducent in ons land.

Als de integratie slaagt, zal de nieuwe coöperatie bijna 30 procent van de Belgische melk, opgehaald bij 31procent van de Belgische melkveehouders, verwerken en vermarkten. Daarnaast wordt ook melk opgehaald in Nederland en Frankrijk. De nieuwe coöperatie zou op basis van de cijfers van 2002 21 procent van de omzet van de Belgische zuivelindustrie realiseren en 1.902 personeelsleden tewerkstellen.

Deze nieuwe groep wordt zo een belangrijke producent van kaas met merken als Oud-Brugge, Brugse Blomme, Watou Special, Belgolight en Corsendonk, consumptiemelk met o.a. het merk Inza en Lilac, melkpoeder met de overzee bekende merken Inco en Incolac, roomijs, boter en room.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via