Belangrijke Vlaamse inbreng bij ontrafeling 'zandraket'

115,4 miljoen baseparen in de vijf DNA's (in vijf chromosomen) zijn bij de Arabidopsis thaliana in volgorde gebracht. Deze verwezenlijking werd vorige week internationaal bekend gemaakt in persconferenties en in het vaktijdschrift Nature. De universiteiten van Leuven en Gent leverden een belangrije bijdrage aan het onderzoek.
19 december 2000  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:25
115,4 miljoen baseparen in de vijf DNA's (in vijf chromosomen) zijn bij de Arabidopsis thaliana in volgorde gebracht. Deze verwezenlijking werd vorige week internationaal bekend gemaakt in persconferenties en in het vaktijdschrift Nature.

Aan dit reuzenproject namen 6 internationale (gelegenheids)consortia deel, 3 Amerikaanse, 2 Europese en een Japans. Twee Vlaamse laboratoria hoorden hierbij: het Laboratorium voor Plantengenetica van de R.U.G. en het Laboratorium voor Gentechnologie (LoGT) van de K.U.Leuven. Samen zorgden zij voor 1,5 tot 2 % van het totaal van de sequenties, hetgeen, alle verhoudingen qua aantal laboratoria en omvang van de deelnemende landen in acht genomen, een zeer ruim aandeel is.

Bijzonder aan deze realisatie is het feit dat we nu voor het eerst beschikken over een continue genoomsequentie van een multicellulair organisme, want eerdere meldingen van de genoomsequenties van multicellulaire wezens (een aaltje, de fruitvlieg, de mens) zaten nog vol "gaten" en zijn nog steeds eerder ruwe proefdrukken dan afgewerkte ketens.

Het is het Laboratorium voor Gentechnologie geweest, dat met zijn bijzondere expertise in het ontrafelen van "problematische" DNA-gebieden, gezorgd heeft voor deze finale afwerking. Het betrof meer dan twintig dergelijke gaten die dienden ingevuld te worden, en meer dan zestig gebieden waar rechtstreekse verificatie op het genoom nodig was om tegenstrijdige resultaten uit te klaren.

Met deze afgewerkte sequentie ligt niet alleen de weg open naar de functionele analyse van de meer dan 25.000 genen van dit organisme, maar kunnen nu ook basisaspecten van genoom- en chromosoomopbouw en -regulatie nader onderzocht worden.

Arabidopsis thaliana is een wijdverspreid onkruid, zandraket genoemd, dat een gemeenschappelijke voorouder heeft met het meer bekende herderstasje. In vergelijking met andere planten heeft het een klein genoom. Voor onderzoeksdoeleinden is dit een nuttige eigenschap, evenals zijn snelle groei en kleine omvang. Dit genoom zal zonder twijfel de leidraad zijn in het genoomonderzoek van andere planten, waaronder in eerste instantie de talrijke landbouwgewassen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek