nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

19.03.2012 Belg verkiest kip boven kalkoen en ander gevogelte

Belgische gezinnen kochten vorig jaar twee procent meer vers gevogelte, konijn en wild. Deze categorie maakt een kwart uit van alle aankopen van vlees en vis, melden marktonderzoeksbureau GfK PanelServices en VLAM. Binnen de gevogeltemarkt is vooral kip erg populair met een aandeel van ruim 85 procent. In 2011 verorberde de doorsnee Belg 10 kg verse kip. Dat is 4,5 procent meer dan het jaar ervoor.

Vorig jaar kwam er 12,3 kg gevogelte, konijn en wild op het bord van de Belgische consument, meldt marktonderzoeksbureau GfK dat de voedingsaankopen van 5.000 Belgische gezinnen volgt voor VLAM. Daaraan werd per persoon circa 97 euro besteed. Het thuisverbruik van vers konijn zat in de lift tot 2007. Daarna viel het verbruik terug. Deze vleessoort kwam uit op een verbruik van 500 gram per capita. Minder dan één op vier Belgen koopt konijnenvlees.

Binnen de gevogeltemarkt stijgt het kipverbruik sneller dan het gemiddelde waardoor het zijn positie verstevigt. Het aandeel van kip in deze categorie groeide van minder dan 80 procent in 2005 naar ruim 85 procent vorig jaar. De verkoop van kippendelen en -bereidingen wint terrein ten nadele van de hele soep- of braadkip. Meer dan de helft van dit kipverbruik komt op tafel bij gezinnen met kinderen. "Kinderen hebben immers een grote invloed op wat er gegeten wordt binnen het gezin en verbruiksonderzoek wijst uit dat kinderen vaak opteren voor kip", verduidelijkt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

De consumptie van kip gaat ten koste van kalkoen waarvan het verbruik op 1,5 kg per persoon ligt. Het marktaandeel van deze vogel komt nu op 11,5 procent. Bijna twee derde van de Belgische gezinnen kocht vorig jaar minstens één keer kalkoen. De aankoopfrequentie bedraagt slechts vijf maal per jaar. Het marktaandeel van ‘ander gevogelte’ (onder meer eend, parelhoen, kwartel en struisvogel) is zeer klein, zo’n drie procent en dalend. In absolute cijfers koopt de Belg jaarlijks rond de 400 gram van deze categorie ‘ander gevogelte’. Slechts één op de vier Belgen koopt producten uit deze categorie.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Volg VILT ook via