nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.12.2012 Belgapom verwacht 20 procent kleinere aardappeloogst

Volgens Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking, zal de aardappeloogst dit jaar 20 procent kleiner zijn dan vorig jaar. Dat is het gevolg van een areaaldaling in combinatie met slechte weersomstandigheden. Het lage aanbod zorgt voor recordprijzen. “Terwijl de oogst vorig jaar slechts 50 euro per ton opbracht, worden nu al bedragen van 250 euro per ton vastgesteld”, stelt Romain Cools in AGF.nl.

Cools verklaart de verwachte daling van de aardappeloogst aan de hand van drie factoren. In de eerste plaats is er in de belangrijkste aardappelproducerende landen sprake van een gekrompen aardappelareaal, als gevolg van de lage prijzen vorig seizoen. Ten tweede zijn er de tegenvallende weersomstandigheden tijdens de plant- en pootperiode dit jaar.

De overvloedige neerslag verklaart volgens Cools meteen ook de derde factor, met name de moeilijke rooi. “Uiteindelijk zou in ons land een areaal van 1.500 tot 2.000 hectare door de aanhoudende regen nog steeds niet geoogst zijn, en wellicht verloren gaan na de vorst.”

Dit alles maakt dat de gemiddelde aardappelopbrengst in België veel lager ligt dan vorig jaar. “Al moet daarbij wel opgemerkt worden dat 2011 een extreem goed oogstjaar was”, nuanceert Cools. De lage opbrengst van dit seizoen vertaalt zich in recordprijzen op de vrije markt. “Vorig jaar kregen telers op dit moment slechts 50 euro voor een ton, terwijl we nu al prijzen tot 250 euro per ton registreren.”

Cools verwacht nog dat de consumptie van aardappelen en aardappelproducten in Europa dit jaar lager zal uitvallen. Consumenten zullen volgens hem besparen op aardappelen en frieten en eerder kiezen voor pasta of rijst. “Al kennen ook andere grondstoffen zoals graan momenteel een prijsstijging”, voegt hij daaraan toe.

In ieder geval verwacht hij niet dat de prijzen dit seizoen nog sterk zullen dalen. “En dat zal allicht de prijzen van contracten doen stijgen.”

Meer info: www.agf.nl

Bron: AGF.nl

Volg VILT ook via