nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

14.02.2011 Belgen schroeven vleesconsumptie terug

De gemiddelde vleesconsumptie in België vertoont een dalende tendens. Dat blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst (FOD) Economie. In 2009 consumeerden Belgen gemiddeld 90 kilogram vlees, wat bijna 7 kilogram minder is dan in 2004. De consumptie van varkens-, rund-, kalfs-, schapen- en geitenvlees daalde, terwijl het verbruik van kippen- en paardenvlees, gevogelte, konijn en wild toenam.

Uit de ‘bevoorradingsbalansen vlees’ van de FOD Economie blijkt dat Belgen gemiddeld een vijfde minder varkensvlees consumeerden in 2009 ten opzichte van 2004. Desondanks wordt varkensvlees nog het meest geconsumeerd, met ongeveer 40 kilogram per inwoner per jaar.

Behalve de consumptie van varkensvlees, daalde ook het gebruik van rund-, kalfs, schapen- en geitenvlees. Rund- en kalfsvlees (18,09 kg) werd in 2009 gemiddeld 10 procent minder verbruikt dan in 2004 terwijl de gemiddelde consumptie van schaap- en geitenvlees (1,62 kg) zelfs afnam met 27 procent.

De gemiddelde consumptie van paarden- en kippenvlees, gevogelte, konijn en wild nam daarentegen toe. Het verbruik van kippenvlees nam tussen 2004 en 2009 toe met 25 procent tot 20,45 kilogram, en heeft daarmee de geconsumeerde hoeveelheid rund- en kalfsvlees ingehaald (18,9 kg).

Over alle soorten heen, consumeerden Belgen in 2009 gemiddeld 90 kilogram vlees. Ten opzichte van 2004 betekent dit een daling van 7 kilogram. De FOD drukte zowel productie als consumptie uit in respectievelijk ton en kg karkasgewicht. Aangezien dan ook niet consumeerbare delen zoals de poten van het dier worden meegeteld, ligt de consumptie in werkelijkheid nog enkele kg lager.

Meer info: bekijk hier de bevoorradingsbalansen

Bron: Belga/ eigen verslaggeving

Volg VILT ook via