België produceert 75 pct van de industriespruiten in EU

Na jaren van daling, kent de consumptie van spruiten in Europa opnieuw een lichte stijging (+3%). Vooral Nederlanders, Britten en Belgen zijn spruiteneters, met een jaarlijks gemiddelde consumptie van 700 tot 800 gram. Eenzelfde regionale concentratie tekent zich af in de spruitenproductie, met dezelfde drie landen op kop. In België betreft het vooral spruiten voor de industrie.
16 december 2013  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:13
Lees meer over:

Na jaren van daling, kent de consumptie van spruiten in Europa opnieuw een lichte stijging (+3%). Vooral Nederlanders, Britten en Belgen zijn spruiteneters, met een jaarlijks gemiddelde consumptie van 700 tot 800 gram. Eenzelfde regionale concentratie tekent zich af in de spruitenproductie, met dezelfde drie landen op kop. In België betreft het vooral spruiten voor de industrie.

Het totaal areaal koolgewassen in Europa bedraagt ongeveer 430.000 hectare, waarvan minder dan 5 procent spruiten. De meeste kolen worden verbouwd in Oost-Europa (237.430 ha), maar het areaal spruiten is daar beperkt (900 ha in Polen). Spruiten worden in tegendeel vooral geteeld in het Verenigd Koninkrijk (3.750 ha), Nederland (2.800 ha) en België (2.460 ha), de drie landen waar in Europa ook het meeste spruiten worden geconsumeerd: respectievelijk 810, 710 en 700 gram per inwoner per jaar. Ter vergelijking eten Duitsers slechts 400 gram per jaar en Italianen 130.

Driekwart van de spruitkoolproductie in Europa is bestemd voor de versmarkt en slechts een kwart voor de verwerking, maar in België is die verhouding net omgekeerd. Maar liefst 2.100 hectare van de 2.460 wordt hier verbouwd voor de diepvriesindustrie, wat zich weerspiegeld in de keuze voor fijnere rassen. Van het totaal areaal diepvriesspruiten komt dan ook 75 procent uit België. Dat areaal werd de jongste jaren gekenmerkt door een sterke daling, maar is zich stilaan aan het herpakken.

Wat de Belgische spruitkoolproductie voor de versmarkt betreft, vertegenwoordigt de REO Veiling in Roeselare 70 procent. Dit stemt overeen met een aanvoer van ongeveer 2 miljoen kilogram per jaar. Die aanvoer is redelijk stabiel, maar het aantal telers daalt. In 2000 waren nog bijna 120 spruitkooltelers verbonden aan de veiling, in 2012 zijn dat er amper 80. “Eén en ander heeft te maken met de toegenomen specialisatie van de teelt”, klinkt het tijdens een bedrijfsbezoek in het kader van de actie ‘Kool is cool’. “Spruiten telen vraagt veel kennis en kapitaal. Het is dus niet iets wat je er zomaar even bij doet.”

‘Kool is cool’ is een project van Agro Expo Vlaanderen in samenwerking met Veiling REO, Inagro, Ingro en Boerenbond, als reactie op de dalende consumptie van kolen in België. In aanloop naar de beurs in januari, organiseert Agro Expo een reeks bezoeken aan moderne, gemechaniseerde tuinbouwbedrijven.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek