nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

21.03.2012 Belgische vissers verdienen meer dan Europese collega's

Belgische vissers verdienen meer dan hun Europese collega’s. Dat blijkt uit een studie van de Europese Commissie. Hun brutoloon bedraagt gemiddeld 50 procent meer dan vissers op Nederlandse en Deense vaartuigen. Britse, Franse en Duitse vissers moeten het zelfs met de helft minder doen. “Desondanks vinden we moeilijk gekwalificeerde en gemotiveerde werkkrachten”, stelt de Rederscentrale.

De Rederscentrale hoopt dat de bekendmaking van de resultaten een extra stimulans kan vormen voor jongeren en andere geïnteresseerden om voor een job als visser te kiezen. “Maar een goede verloning mag niet de enige motiverende factor zijn. Ook het avontuur moet lonken”, nuanceert de centrale meteen. “Bovendien moeten geïnteresseerden zich bewust zijn van het harde werken en de grote verantwoordelijkheid aan boord. Want dat is natuurlijk de keerzijde van de medaille.”

Dat Belgische vissers goed verloond worden, bevestigt ook Jan Denys, directeur van het Maritiem Instituut Mercator te Oostende, de enige onderwijsinstelling in Vlaanderen die nog een hoger middelbare opleiding visserij organiseert. “De bemanning krijgt samen 28 procent van de bruto-omzet van een vissersboot. Als zo’n vaartuig gemiddeld 1,5 tot 2 miljoen euro omzet per jaar realiseert, betekent dit dan ook een mooi loon voor de bemanningsleden”, licht hij toe in Het Nieuwsblad. Volgens Denys werken Belgische vissers bovendien harder en langer dan hun collega’s.

Uit de studie blijkt nog dat Belgische rederijen daarentegen meer moeite hebben om winstgevend te zijn dan rederijen uit andere landen. Momenteel telt de Belgische vloot nog 81 actieve vaartuigen.

Bron: eigen verslaggeving/Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via