nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.08.2013 Bierland België teelt nog 158 van 47.000 hectare hop

Op het Internationaal Hopcongres in Poperinge werd dinsdag een raming gemaakt van de te verwachten opbrengst. "In ons land wordt er 158 hectare hop geteeld. De planten staan nu in bloei zodat de komende dagen en weken cruciaal zijn voor de opbrengst. De Duitse associatie van hophandelaars gaf op het congres zijn visie op de hopmarkt, die wereldwijd circa 47.000 hectare en 88.000 ton groot is.

Alle 14 aanwezige hopproducerende landen deelden op het Internationaal Hopcongres in Poperinge mee hoeveel hop ze dit seizoen denken te produceren. "Het is nog koffiedik kijken maar Belgische telers houden rekening met een 15 procent lagere opbrengst door de moeilijke weersomstandigheden", vertelt Bart Boeraeve, gebiedswerker Land- en tuinbouw in de Westhoek.

Het Belgische hopareaal kan je opdelen in 70 hectare aromavariëteiten en 88 hectare bittere variëteiten. Elke nationale delegatie verschafte duidelijkheid over de meest voorkomende aroma- en bitterhopsoorten, en hun arealen. "De aroma-hopsoorten zullen naar verwachting groeien, hoewel de hogere productiekosten dat bemoeilijken", beschrijft Bart Boeraeve van de provincie West-Vlaanderen de teneur op het hopcongres in Poperinge.

Het bescheiden hopareaal in België opnieuw uitbreiden, is niet evident door de hoge arbeidskosten en de lastige zoektocht naar goed personeel, de hoge grondprijs en de dure grondstoffen. Bovendien fluctueert de marktprijs van hop heel erg en is het moeilijk om nog stabiele, langdurige contracten te verkrijgen. Dat zorgt voor een extra ondernemersrisico en kan volgens Boeraeve een rem zetten op uitbreiding.

Positief voor de Belgische hopsector is dat op het congres een lans gebroken werd om binnen de EU samen te werken in het onderzoek naar nieuwe hopvariëteiten. "Heel wat landen, waaronder België, zijn te klein om eigen rassen te ontwikkelen. En verschillende grotere hopproducerende landen schermen de zelf ontwikkelde soorten af", verduidelijkt Boeraeve het huidige concurrentienadeel.

Duitsland en de Verenigde Staten zijn met voorsprong de belangrijkste producenten. Door hogere hectareopbrengsten en brouwers die hun bieren minder bitter maken, daalt het hopareaal al jaren. Volgens de Duitse handelaars is de markt nu ongeveer in evenwicht, maar is de teneur voor aroma-hopsoorten dankzij de interesse van ambachtelijke Amerikaanse brouwerijen beter dan die voor de bittere variëteiten.

Donderdag werd het hopcongres afgesloten met de algemene vergadering nadat eerder op de dag een aantal toeristische bezienswaardigheden, een tweetal hopbedrijven en een brouwerij bezocht werden. Tijdens de algemene vergadering bedankte uittredend voorzitter Bernard Ingwiller de stad Poperinge en de hopboeren. Hij was blij te zien dat de Belgen nog steeds van hop houden. "De voorbije dagen werd bewezen dat je niet groot hoeft te zijn om goed te zijn", voegde hij er aan toe.

De Poperingse regio heeft alles om een hopregio te blijven: ervaren hoptelers, goed bier en een lange traditie in het telen van hop. De pioniers van de hopteelt waren in deze regio actief. Zij introduceerden bijvoorbeeld de allereerste machinale plukmachines. De Poperingse hopsector was dan ook een graag geziene gastheer voor nu in totaal zeven edities van het hopcongres. Ingwiller vindt het jammer dat het hopareaal in Poperinge achteruitgaat, maar hij gelooft dat door het streven naar de beste kwaliteit voor het beste product, er nog steeds toekomst kan zitten in de hopteelt in België.

Aan het eind van het congres werden enkele mensen gehuldigd die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de sector. Voor ons land werden professor Denis Dekeukeleire, ook gekend als de "hopprofessor", en hopteler en - handelaar Eric Lagache benoemd tot ridders in de Hoporde.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: provincie West-Vlaanderen

Volg VILT ook via