Bite Back serveert dode eendagskuikens aan ambtenaren

De ambtenaren van het Departement Landbouw en Visserij kregen woensdag tijdens hun lunchpauze dode eendagskuikens voorgeschoteld. Een tiental activisten van de dierenrechtenorganisatie Bite Back boden voor de ingang van het gebouw van de landbouwadministratie in Brussel tientallen vergaste kuikens aan.
8 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48

De ambtenaren van het Departement Landbouw en Visserij kregen woensdag tijdens hun lunchpauze dode eendagskuikens voorgeschoteld. Een aantal activisten van de dierenrechtenorganisatie Bite Back bood voor de ingang van het gebouw van de landbouwadministratie in Brussel tientallen vergaste kuikens aan. "Het Vlaamse landbouwbeleid moet meer inspanningen leveren voor de plantaardige productie en de dierlijke productie aan banden leggen", zei woordvoerster Marianne Huiberts.

Bite Back klaagt de “gevoelloze” en “onethische” omgang met dieren aan. “In België worden jaarlijks 3,5 miljoen vertederende kuikentjes van één dag jong vergast omdat ze als economisch waardeloos aanzien worden voor de eieren- en legkippenproductie. Ook de meeste legkippen zijn niet beter af: na gebruik voor hun eieren worden ook zij jong geslacht, de meeste legkippen al na 13 à 14 maanden”, aldus Huiberts.

Met haar Paasactie richt Bite Back zich ook tot VLAM, de promotiedienst die in hetzelfde gebouw als de landbouwadministratie gehuisvest is. “Met belastinggeld moedigen ze de consumptie van dieronvriendelijke producten aan”, foeterde Huiberts. “Deze instanties maken nergens melding van het vergassen of levend versnipperen van ééndagskuikens, het zonder verdoving ontsnavelen van legkippen of het leegruimen van legkippenschuren”.

De dierenrechtenactivisten werden in het gebouw ontvangen door de woordvoerster van het Beleidsdomein Landbouw en Visserij en door Frans De Wachter, algemeen directeur van VLAM. Daar kregen ze te horen dat dierenwelzijn een federale materie is en dat ze eigenlijk aan het verkeerde adres waren. Toch is men ook op Vlaams niveau bezig met het zoeken naar alternatieven. "Er wordt volop onderzoek gedaan naar meer diervriendelijke opties, zoals het bepalen van het geslacht van de dieren in het ei, zodat niet de kuikens maar de eieren geliquideerd worden", zei De Clercq.

Voor Bite Back is dit onvoldoende. Ook het vernietigen van embryo's is in hun ogen onethisch. De activisten roepen de consumenten op om te schakelen naar het veganisme. “Op die manier red je daadwerkelijk de meeste dierenlevens”, besloot Huiberts.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek