nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.04.2007 Boer ziet koeien uitvallen door verhakselde blikjes

Boer Willy Pinnock (68) uit het Vlaams-Brabantse Wolvertem zit met de handen in het haar. In amper een week tijd zijn twee van zijn melkkoeien het slachtoffer geworden van scherpe stukjes ijzer die in het ruwvoeder zaten. Het gaat om drankblikjes die in een maïsveld gegooid werden en die mee verhakseld werden met de maïsplanten. Een van de dieren is intussen gestorven, samen met het kalfje dat ze droeg. "Dat dit mij al ruim 2.500 euro gekost heeft, kan mij allemaal niet schelen. Maar het was zo een brave beest".

Het is niet de eerste keer dat Willy Pinnock wordt geconfronteerd met het zogenaamde 'scherp in melkkoeien'. Daarbij slikt de koe een stukje ijzer in dat in de maag blijft steken. Daar kan het de maagwand doorboren en in de borst- en buikholte een ontsteking van het hart, longen of buikorganen veroorzaken. Meestal sterft het dier dan ook.

Volgens Willy wordt het elk jaar erger. "Ik ben al heel mijn leven boer. Vroeger bestond zoiets niet". Vooral de fietsers hebben bij Willy de boter gegeten. "Die zien naar niks of niemand om en gooien zomaar hun vuiligheid in het veld. Hier en daar staat er wel een blikkenvanger, maar daar trekken ze zich niets van aan. Ik loop dan ook nog meer risico omdat veel van mijn maïs langs de straat staat". Willy's moderne hakselaar is voorzien van een magneet, maar die biedt niet in alle gevallen soelaas.

De boer is er het hart van in dat één van zijn koeien gestorven is. "Dit is heel erg. Die koe was al vergevorderd in haar dracht. Over veertien dagen zou ze gekalfd hebben. Het was bovendien ook mijn lievelingsdier. Mijn kleinkinderen zeuren altijd om een koe te mogen melken en zij was de enige die ik genoeg vertrouwde om dat te laten doen".

Volgens Willy sterven meer koeien aan 'scherp' dan je zou denken. "Je hebt twee soorten boeren. Sommigen laten zelfs geen dierenarts komen als ze zien dat hun koe niet in orde is en niet eet. Die sterven dan zonder dat iemand weet wat er precies aan de hand was. Wij houden van onze beesten en 'soigneren' ze, wat het ook mag kosten", aldus de boer.

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via