Boeren hopen op "verzoenbaar" voorstel voor Varenbroek

In een open brief doen drie landbouwersgezinnen uit de provincie Antwerpen hun beklag over de impact van het Sigmaplan in het gebied Varenheuvel Abroek. "Er wordt altijd maar aan één deur aangeklopt om grond te verkrijgen, bij deze van de boer", klinkt het. Door intensief studiewerk van ANB en W&Z kan gouverneur en procesbegeleider Cathy Berx samen met deze diensten eerstdaags een alternatief voorstel onthullen.
7 oktober 2013  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:12
Lees meer over:

In een open brief doen drie landbouwersgezinnen uit de provincie Antwerpen hun beklag over de impact van het Sigmaplan in het gebied Varenheuvel Abroek. "Er wordt altijd maar aan één deur aangeklopt om grond te verkrijgen, bij deze van de boer", klinkt het. Door intensief studiewerk van ANB en W&Z kan gouverneur en procesbegeleider Cathy Berx samen met deze diensten eerstdaags een alternatief voorstel onthullen.

De families Van Mol in Grobbendonk, Kenis uit Viersel en De Schutter uit Pulle baten alle drie een melkveebedrijf uit. Meer dan een vijfde van het areaal van elk van de drie bedrijven is in het gebied Varenheuvel Abroek gelegen. In 2011 werden de toekomstplannen van de jonge bedrijfsopvolgers doorkruist door het Sigmaplan, dat Vlaanderen in het Scheldebekken voor wateroverlast moet behoeden en de natuurlijkheid van het estuarium opnieuw moet verhogen.

In Varenheuvel Abroek zijn naast de drie bovenstaande families nog 15 andere landbouwers in hoofdberoep actief. Zij kregen te horen dat het 211 hectare grote gebied niet langer gebruikt zal kunnen worden door de landbouw. Dat was een bittere pil voor de getroffen boeren, bij wie de omvorming naar natuur harder aankomt dan de geplande maatregelen ter bescherming tegen overstromingen.

Reeds van bij het begin hebben de families geen goed oog in de zoektocht naar ruilgronden. "Geld om ons te vergoeden, is er evenmin voldoende voorhanden", schrijven ze. Dat doet bij hen de vrees ontstaan dat de onteigeningsvergoeding maar een fractie zal bedragen van de reële (hoge) grondprijs in de regio. Dit financiële verlies niet meegeteld, zullen de getroffen landbouwers jaarlijks voor 2.615 euro per hectare extra kosten hebben. "Geen grond betekent mest die afgevoerd moet worden en ruwvoeder dat aangekocht moet worden", leggen de melkveehouders uit.

De aanslepende onzekerheid, ondertussen zijn we meer dan twee jaar verder, begint steeds zwaarder te wegen op de betrokken landbouwers en hun gezinnen. Een amalgaam van planningsprocessen en natuurontwikkeling bedreigt het voortbestaan van hun bedrijven: Sigmaplan, Natura 2000, GRUP Vallei Kleine Nete en Aa, VEN-gebieden, ankerplaatsen, een lekkende kanaaldijk en op de koop toe een bever in het Viersels Gebroekt die de omliggende gronden extreem vernat. "Er hangt een donkere wolk boven de landbouwers in de streek", zo omschrijven de landbouwers de "nachtmerrie" die zij beleven.

In hun open brief drukken de landbouwersgezinnen nog de hoop uit dat er een verzoenbaar voorstel uit de bus komt. Volgens de betrokken diensten is er voordien al aandachtig geluisterd naar de bezorgdheden van de landbouwsector. Het voorbije jaar is dan ook intensief studiewerk geleverd door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Waterwegen en Zeekanaal (W&Z).

De resultaten van die zoektocht naar alternatieven voor de natuurinvulling werden inmiddels al besproken binnen de overlegstructuur die is opgezet voor het Sigmaplan. W&Z zal in samenspraak met Antwerps gouverneur Cathy Berx op zeer korte termijn de communicatie naar de individuele landbouwers doen. De betrokken diensten willen al kwijt dat er hard aan gewerkt is opdat het alternatieve voorstel rekening zou houden met de verzuchtingen van de landbouwers.

Lees hier de open brief van de landbouwers.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek