nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.04.2011 "Boeren in problemen als droogte nog 2 weken aanhoudt"

Het uitzonderlijk warme en droge aprilweer begint her en der voor problemen te zorgen. In Frankrijk slaan de landbouwers alarm omdat hun gewassen snakken naar regen. Voor de Belgische boeren is het probleem nog niet zo acuut, maar volgens Boerenbond hoeft het niet veel langer droog te blijven. "Als het nog een week of twee niet regent, geraken ook onze landbouwers in de problemen”, zegt de landbouworganisatie.

VTM-weerman en meteoroloog bij het KMI, David Dehenauw, beweert dat het van januari is geleden dat we nog werkelijk een natte periode hebben gehad. “We hebben tot nog toe een erg droog voorjaar gekend en ook van de typische aprilse grillen merken we niets.” Dit mooie lenteweer heeft er wel voor gezorgd dat het inzaaien van graan en bieten en het planten van aardappelen heel vlot is verlopen.

Maar volgens Boerenbond is het tijd dat er nu regen komt. “Nog een week of twee houden de gewassen het uit zonder regen, maar daarna zullen er problemen ontstaan. Als de toplaag van de velden volledig uitgedroogd geraakt, dan zullen de zaden en planten droogtestress ervaren en kan de aardappelteelt in de problemen komen”, zegt François Huyghe van Boerenbond.

Volgens hem zijn de Belgische nachten nog koud en best vochtig waardoor het droogteprobleem nog niet acuut is. Dat is het wel in bepaalde streken in Frankrijk. Daar vertonen de akkers barsten en snakken de gewassen naar regen en dat drijft de boeren tot wanhoop. “Onder meer in Picardië heerst al echt droogte”, weet Huyghe.

Toch is er nog geen regen in het vooruitzicht. “Tenminste tot midden volgende week blijft het grotendeels droog. Misschien komen er enkele lokale buien of een warmteonweer, maar dat is onvoldoende voor de natuur, zelfs als er tien liter valt in een paar uur”, zegt weerman Dehenauw. Toch wil hij niet spreken van een recordlente. “Dat record dateert van april 2007, de enige maand ooit dat er in Ukkel geen enkele meetbare hoeveelheid neerslag is gevallen.”

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via