nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.11.2013 Boomkwekerij breidde zijn areaal in België uit

Het halfmaandelijks vakblad Sierteelt&Groenvoorziening bestudeerde de evolutie van sierteelt en boomkwekerij aan de hand van het voorradige cijfermateriaal. Tussen 2002 en 2012 steeg het openluchtareaal onder impuls van de boomkwekerij met 4,5 procent, maar daalde het areaal onder glas met bijna 34 procent. Er zijn nu minder sier- en boomtelers dan tien jaar geleden maar hun bedrijven werden wel groter.

Ondanks de terugval van het areaal sierteelt en boomkwekerij onder glas is het globale sierteeltareaal in België vrijwel constant gebleven tussen 2002 en 2012. Bij het openluchtareaal was de boomkwekerij de laatste tien jaar een grote stijger met meer dan 11 procent. Bij al de andere siergewassen in openlucht daalt het areaal. Sierteelt&Groenvoorziening merkt op dat het bij azalea om een achteruitgang met bijna 44 procent gaat, en bij potchrysanten om een 38 procent kleiner openluchtareaal.

Bij sierteelt en boomkwekerij onder glas is de achteruitgang algemeen (-34¨%). Zo is op tien jaar tijd het Belgische glasareaal snijbloemen, kamerplanten, potchrysanten en perk- en balkonplanten minstens of meer dan gehalveerd.

Wat het aantal bedrijven - in Vlaanderen - betreft, gaat het Departement Landbouw en Visserij er op basis van de cijfers van de FOD Economie vanuit dat er in 2012 nog 1.124 sierteeltbedrijven en boomkwekerijen waren, met een gezamenlijk areaal van 5.935 hectare. Uitgesplitst per subsector gaat het om 687 boomkwekerijen die 4.638 hectare (vooral in openlucht) ter beschikking hebben, en 552 siertelers die bloemen en planten opkweken in openlucht (882 ha) en serres (415 ha).

Bron: Sierteelt&Groenvoorziening

Beeld: Herplant

Volg VILT ook via