Buitenstaander loopt weinig risico op diergebonden MRSA

Op vraag van Vlaams parlementslid Karlos Callens maakt minister-president Kris Peeters een inschatting van de gezondheidsrisico’s door LA-MRSA op varkensbedrijven. “De varkenshouder en zijn gezin, de veearts en het slachthuispersoneel zijn in belangrijke mate drager. Zij riskeren een infectie in geval van verzwakte weerstand of open wondjes. Personen buiten de sector lopen nauwelijks risico.”
18 september 2013  – Laatste update 4 april 2020 15:12
Lees meer over:

Op vraag van Vlaams parlementslid Karlos Callens maakt minister-president Kris Peeters een inschatting van de gezondheidsrisico’s door LA-MRSA op varkensbedrijven. “De varkenshouder en zijn gezin, de veearts en het slachthuispersoneel zijn in belangrijke mate drager van de antibioticaresistente bacterie. Zij riskeren een infectie in geval van verzwakte weerstand of open wondjes. Personen buiten de sector lopen nauwelijks risico.”

In een doctoraatsonderzoek aan het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) werd diergebonden MRSA aangetroffen op 87 procent van de 30 onderzochte varkensbedrijven. Het zette Vlaams parlementslid Karlos Callens (Open Vld) er toe aan om bij de minister-president te polsen naar de invloed op de volksgezondheid en naar concrete acties in de varkenshouderij om aan de problematiek te verhelpen.

MRSA is een hardnekkige bacterie in varkensstallen, zo leert het antwoord van Kris Peeters. “Hygiënemaatregelen op varkensbedrijven volstaan niet altijd of hebben slechts een tijdelijk effect. De bacteriën kunnen immers lange tijd overleven in de omgeving en besmetting via de lucht is niet uitgesloten.” Verder zegt de minister-president dat varkenshouders er goed aan doen om bescherming te dragen bij contact met de dieren. Een goede handhygiëne achteraf is zeker ook aan te raden.

Wie in varkensstallen werkt, of zoals slachthuispersoneel met varkenskarkassen in aanraking komt, is vaak zelf drager van LA-MRSA. Alleen wanneer die mensen hun weerstand al verzwakt is of wanneer ze open wondjes hebben, kunnen ze een infectie oplopen en ziek worden door LA-MRSA. Het genezingsproces wordt bemoeilijkt door de resistentie van de bacterie tegen verschillende antibiotica.

Varkenshouders en andere dragers van de bacterie kunnen derden besmetten, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname. Minister-president Peeters nuanceert het gevaar meteen: “Een recente Belgische studie wees uit dat slechts twee procent van de MRSA-stammen gevonden bij ziekenhuisopnames van het LA-MRSA type was.” Het diergebonden type MRSA verspreidt zich overigens minder snel dan andere types zoals de ziekenhuisbacterie.

Toch zijn inspanningen voor reductie van het antibioticagebruik in de veehouderij nodig om te verhinderen dat zich nog meer resistente organismen ontwikkelen. Vandaag lopen er heel wat initiatieven. Peeters verwijst expliciet naar de activiteiten van AMCRA, het kenniscentrum voor alles wat te maken heeft met antibioticagebruik en -resistentie bij dieren.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek