nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.07.2010 CO2-opname door planten nauwkeurig bepaald

Onderzoekers van achttien wetenschappelijke instellingen hebben de CO2-opname door planten meer nauwkeurig berekend. Zij komen tot de slotsom dat alle landvegetaties samen jaarlijks 123 miljard ton koolstof per jaar vastleggen. De auteurs denken met de nieuwe data bestaande klimaatmodellen verder te kunnen verfijnen, zo is te lezen in Science Express.

In de koolstofkringloop leggen planten met behulp van zonlicht koolstofdioxide (CO2) uit de atmosfeer vast in biomassa. Hoeveel CO2 er door planten wordt vastgelegd door fotosynthese was tot nu toe niet heel nauwkeurig bekend. De schatting van de CO2-opname uit de atmosfeer vormt nochtans één van de factoren die wordt opgenomen in de berekening van klimaatmodellen.

Een onderzoeksteam onder leiding van het Max Planck Institute for Biogeochemistry in Jena (Duitsland) maakte op basis van waarnemingen en metingen een nieuwe berekening. Het onderzoeksteam kwam tot de vaststelling dat landvegetaties elk jaar meer dan 123 miljard ton koolstof vastleggen. Zij komen op ongeveer dezelfde waarde uit als de bestaande cijfers, maar kunnen met meer zekerheid de juistheid ervan garanderen.

De auteurs van het artikel in Science Express benadrukken dat de bruto koolstofopname in ecosystemen op het land het grootst is in tropische bossen. Die zijn verantwoordelijk voor 34 procent van de CO2-opname uit de atmosfeer. Savannes, die een tweemaal zo groot landoppervlak bestrijken, nemen 26 procent van de mondiale CO2-opname voor hun rekening. Dit onderstreept het belang van de, minder goed onderzochte, savannes.

Het onderzoeksteam vond ook dat neerslag voor een groot deel bepaalt hoeveel koolstof planten vastleggen via fotosynthese. Dat bevestigt de bestaande wetenschappelijke bevindingen, al overschatten de huidige klimaatmodellen de invloed van regen op de wereldwijde CO2-opname.

In de toekomst moet de studie nauwkeuriger scenario's opleveren van de manier waarop de opwarming van het wereldklimaat leidt tot uitwisselingen van koolstof tussen vegetaties van de diverse ecosystemen en de atmosfeer.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via