Cera plaatst coöperatief ondernemen centraal in 2012

Naar aanleiding van het Internationaal Jaar van de Coöperaties verzamelde Cera vennoten, partners en prominenten in Leuven om het belang van coöperatief ondernemen in de kijker te stellen. “Coöperaties zijn geen doel op zich, maar een middel om te doen wat je alleen niet kan. Ondernemen staat daarbij steeds centraal”, klinkt het.
23 maart 2012  – Laatste update 4 april 2020 15:04
Lees meer over:

Naar aanleiding van het Internationaal Jaar van de Coöperaties verzamelde Cera vennoten, partners en prominenten in Leuven om het belang van coöperatief ondernemen in de kijker te zetten. “Coöperaties zijn geen doel op zich, maar een middel om te doen wat je alleen niet kan. Ondernemen staat daarbij steeds centraal”, zei Franky Depickere, gedelegeerd bestuurder van Cera.

2012 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Coöperaties. Het is ook het jaar dat Cera haar 120ste verjaardag viert. In 1892 werd de Spaar- en Leengilden opgericht in het Vlaams-Brabantse Rillaar. 120 jaar later is Cera uitgegroeid tot een coöperatie met zo’n 400.000 vennoten die investeert in welvaart en welzijn. “Samenwerking, solidariteit en respect voor het individu zijn onze drie centrale waarden”, aldus Depickere.

Volgens hem bieden coöperaties vanuit economisch standpunt vaak een aantal voordelen die andere rechtsvormen niet op dezelfde manier kunnen realiseren. “Coöperatief ondernemen is ook een heel specifieke manier van ondernemen. Het is ondernemen met een menselijk gezicht.” Depickere is van oordeel dat coöperaties in het verleden vaak hun kracht hebben bewezen, maar dat ze ook in de toekomst een duidelijke economische en maatschappelijke rol te vervullen hebben. “Bovendien ontstaan ze vaak in tijden van crisis”, klinkt het.

Deze vaststelling wordt ook ondersteund door Pauline Green, de voorzitter van de International Co-operative Alliance (ICA), een onafhankelijke niet-gouvernementele organisatie die coöperaties over heel de wereld verenigt en vertegenwoordigt. “ICA vertegenwoordigt coöperaties in 96 landen die in handen zijn van meer dan een miljard mensen wereldwijd. Deze coöperaties stellen meer dan 100 miljoen mensen tewerk”, legt Green uit.

Een coöperatie is volgens haar een ondernemingsmodel dat kan concurreren met alle andere bedrijfsvormen. “Wij willen van dit Internationaal Jaar van de Coöperaties gebruik maken om het coöperatief model te promoten opdat het een gelijkwaardige behandeling krijgt als andere economische modellen”, zegt Green. “De kracht van coöperatief ondernemen ligt in de waarden die centraal staan: economische participatie, solidariteit en democratische controle.”

Ook minister-president Kris Peeters bevestigt dat coöperaties een antwoord kunnen bieden op heel wat financiële en economische uitdagingen waar we vandaag voor staan. “Coöperaties zijn niet oubollig of gedateerd. Ze zijn aan een revival bezig. Bovendien zijn ze een stabiliserende of zelfs een corrigerende factor in een economie”, meent hij. “Ze kunnen een inspiratie zijn voor andere ondernemingen.”

Volgens Peeters is de Vlaamse regering niet blind voor de kracht van coöperaties. “In 2010 hebben we een actieplan coöperatief ondernemen op poten gezet. Eén van de speerpunten in dat actieplan is een open oproep voor projecten rond coöperatief ondernemen. Vorig jaar werd er zo’n 1,5 miljoen euro steun uitgetrokken voor die projecten. Dit jaar hebben we beslist om het budget op te trekken tot 2,2 miljoen euro en dat in budgettair moeilijke tijden”, klinkt het.

Als minister van Landbouw wijst hij ook op het belang van coöperaties voor de land- en tuinbouwsector. “Voor de individuele producent zijn coöperaties een manier om meer marktmacht te verwerven. Ook het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid besteedt meer aandacht aan coöperaties. In dat verband wordt de Vlaamse tuinbouwsector in heel Europa vaak als voorbeeld gebruikt. Maar liefst 89 procent van alle telers van groenten of fruit is vertegenwoordigd in een coöperatie”, aldus Peeters.

Tot slot kwam ook Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, uitleg geven over de Europese Unie. “Ook hier staat samenwerking centraal”, verwijst hij naar de gelijkenis tussen de EU en coöperaties. Volgens hem is de Europese Unie ontstaan vanuit een wens om de vrede in Europa duurzaam te verankeren. “Een gemeenschappelijke markt met een gemeenschappelijke munt werd gezien als de beste manier om het lot van landen met elkaar te verbinden.”

Volgens Van Rompuy zorgde deze grondovertuiging ook voor de impuls om de euro doorheen de crisis te leiden. “In Oost-Europa, waar sommige landen ruim tien jaar terug nog in oorlog waren, is men zich nog veel bewuster van het belang van de gemeenschappelijke markt. In het Westen lijken we dit soms uit het oog te verliezen.” Volgens de Europese president is men bij de uitbouw van de gemeenschappelijke markt en munt wel één ding uit het oog verloren. “We zijn vergeten een gemeenschappelijk beleid uit te werken.”

“We hebben het schip dus moeten bouwen tijdens de storm”, zegt Van Rompuy. “Maar in tegendeel tot wat sommigen denken, is die crisis niet altijd een nadeel. Hij dwingt ons om beslissingen te nemen. De Europese Commissie heeft er nog nooit zoveel bevoegdheden bij gekregen dan sinds het uitbreken van de eurocrisis. Er is dus niet minder Europa gekomen doorheen de crisis, maar wel meer.”

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek