nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.01.2010 Champignonkweker ruilt Belgische arbeiders voor Polen

Acht werknemers van champignonkwekerij Gebroeders Monseré uit Lendelede werden aan de deur gezet en vervangen door Poolse seizoensarbeiders. De vakbonden verzetten zich tegen deze handelswijze. Ze vrezen dat men in nog meer seizoensgebonden sectoren dit voorbeeld zal volgen.

Dat de Polen massaal in ons land neerstrijken om tijdelijk aan de slag te gaan in onze fruitteelt, is een jaarlijks terugkerende gewoonte geworden. Veel fruittelers beschikken nauwelijks over alternatieven omdat het reservoir aan Belgische arbeidskrachten zeer beperkt is. Wanneer een West-Vlaamse champignonkweker zijn medewerkers vervangt door goedkope Polen, zorgt dat wel voor opschudding.

"De werknemers worden ontslagen omdat de kweker ongeveer de helft minder rsz-bijdragen moet betalen voor buitenlandse werknemers", zeggen Freek Vandewalle (ACV Voeding en Diensten) en Ringo Delcroix (ABVV Horval) in Het Laatste Nieuws. "Het grootste probleem is dat er wettelijk niets tegen in te brengen valt. De werkgever weet dat, want hij zegt dat hij gewoon de wetgeving toepast en de overheid bevestigt ons dat ze er niks kunnen tegen doen".

De champignonkwekerij in kwestie werkte in het verleden al met Poolse seizoensarbeiders, naast de acht vaste krachten uit eigen streek. Maar nu kiest hij dus radicaal voor Polen. "Dat is een slechte zaak voor de Belgische werknemers en ook voor de staat, want die genereert op deze manier minder opbrengsten uit de tewerkstelling", merkt Vandewalle op.

Enkele maanden geleden trok Boerenbond nog aan de alarmbel omdat de champignonkwekers zware crisistijden doormaken. De voornaamste oorzaak is de veel goedkopere productie in Oost-Europa. Ook de dure euro en de relatief hoge energiekosten zorgen ervoor dat de sector zware klappen incasseert.

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via