nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

14.05.2010 Chinese investeerders op jacht naar zuivel

De zuivelstroom naar China zal de komende jaren nog wel blijven bestaan. Toch zijn er steeds meer tekenen dat de Chinezen de zuivelvoorziening zelf in handen willen nemen. In Nieuw-Zeeland zorgt het voornemen van een Chinese investeerder om melkveebedrijven te kopen en een fabriek op te zetten al wekenlang voor voorpaginanieuws. In Frankrijk willen Chinese investeerders de wankelende kaasproducent Entremont overnemen.

Zuivelbedrijven in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Europa hebben de laatste jaren veel geëxporteerd naar China, deels geholpen door het melamine-schandaal. Die stroom zal ook de komende jaren nog wel in stand blijven, maar er zijn steeds meer tekenen dat de Chinezen de zuivel zelf willen komen halen, zoals ze overal ter wereld op grondstoffenjacht zijn.

In Nieuw-Zeeland zorgt het voornemen van een Chinese investeerder om daar melkveebedrijven te kopen en een fabriek op te zetten voor de export van poeder naar China al weken voor voorpaginanieuws.

Vorige week kwamen onbekende Chinese investeerders prominent in het Franse nieuws omdat ze de wankelende kaasproducent Entremont willen overnemen. Doel zou zijn om Franse melk te verpoederen en te exporteren naar China. In Frankrijk levert dit vooralsnog opgetogen reacties op. Vakbonden hopen op behoud van werkgelegenheid , boeren zien een nieuwe afzetmogelijkheid.

In Nieuw-Zeeland levert de mogelijke investering van 850 miljoen euro in de melkveehouderij voorlopig vooral afwerende reacties op. Fonterra sprak de vrees uit dat de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij zou worden gekoloniseerd, diverse boeren uitten hun vrees voor prijsopdrijving van grond en boerderijen door rijke Chinese kopers.

De Nieuw-Zeelandse autoriteiten kondigden een onderzoek aan naar de achtergronden van de investeerder. Nu lijkt deze investeerder, de 41-jarige mevrouw May Wang, niet helemaal een onbesmet zakelijk verleden te hebben. Zo zou ze eerder al betrokken zijn bij faillissementsfraude in Nieuw-Zeeland. Toch kan de 850 miljoen euro die ze wil steken in de aankoop van een aantal grote melkveebedrijven en in de bouw van een poederfabriek ook een impuls geven aan de economie.
 

Bron: Agrarisch Dagblad

Volg VILT ook via