"De Vlaamse regering roeit de Scheldepolderboeren uit"

Woensdagmorgen hebben polderboeren uit het Antwerpse havengebied met hun tractoren de Kallosluis bezet. Boerenbond is woedend over "het duivelsverbond tussen haven en natuur, met landbouw als goedkope grondleverancier". De kou en de sneeuw deerden de boeren en hun voorzitter Piet Vanthemsche niet, in tegenstelling tot de nooit geziene aanslag op voor de sector onmisbare landbouwgronden.
20 maart 2013  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:09
Lees meer over:

Woensdagmorgen hebben polderboeren uit het Antwerpse havengebied met hun tractoren de Kallosluis bezet. Boerenbond is woedend over "het duivelsverbond tussen haven en natuur, met landbouw als goedkope grondleverancier". De kou en de sneeuw deerden de boeren en hun voorzitter Piet Vanthemsche niet, in tegenstelling tot de nooit geziene aanslag op voor de sector onmisbare landbouwgronden.

Met wel 100 tractoren hebben landbouwers, gesteund door de landbouworganisaties en de bewoners van de bedreigde poldergehuchten, de Kallosluis geblokkeerd die de toegang vormt tot de Waaslandhaven. De polderboeren voelen zich verraden door de Vlaamse regering. De uitbreiding van de Antwerpse haven en de natuurcompensaties die daarmee gepaard gaan, treffen hen zo hard dat de boeren besloten om de haven korte tijd economisch te schaden. Het oponthoud voor de schepen is echter een speldenprik in vergelijking met het onheil dat de Vlaamse regering uitstort over de landbouwers.

Boerenbond berekende dat van de 250 betrokken landbouwbedrijven, veelal grondgebonden bedrijven die gericht zijn op akkerbouw en veehouderij, meer dan 100 bedrijven een vijfde van hun bedrijfsoppervlakte verliezen. Daardoor worden deze landbouwers zwaar in hun inkomen getroffen, meer nog, het voortbestaan van deze bedrijven staat op het spel. In het gebied verdwijnen 15 bedrijfszetels volledig. In de buurt van Prosper zijn nog een zevental actieve bedrijven die wel hun bedrijfszetel behouden, maar meer dan de helft van hun gronden moeten inleveren. Ook deze bedrijven zijn op korte termijn ten dode opgeschreven.

"Ondanks deze zware verliescijfers blijft de Vlaamse regering azen op steeds meer landbouwgrond om de natuurinrichting rond de haven veilig te stellen", constateert Boerenbond. Vooral het gegeven dat de regering de tijd weigerde om op een objectieve manier te kunnen nagaan in hoeverre de voorziene natuurinrichtingsmaatregelen voldoende zijn voor het bereiken van de natuurdoelstellingen, is de landbouwers een doorn in het oog. Hierdoor zijn ook De Nieuw Aerenberg en de Muggenhoek, in totaal meer dan 100 hectare vruchtbaar poldergebied dat in hoofdzaak bewerkt wordt door jonge boeren, in 2025 tot omvorming in natuur veroordeeld. "Miljoenen euro gaan naar natuur, terwijl de begroting met een tekort kampt. Een echte schande."

Boerenbond vergelijkt de haven met een schimmel, "die reeds decennia lang woekert in het poldergebied langs de Schelde". Honderden hectaren vruchtbare polder verdwenen reeds onder meters opgespoten zand, eerst op de rechter- dan op de linkeroever. "Het spook van de natuurcompensatie volgt sinds twee decennia het vernietigend spoor van de haven met een definitieve omzetting van bijna 850 hectare landbouwgrond naar natuur tot gevolg. Daarnaast werd nog eens meer dan 500 hectare grond omgezet in tijdelijke natuur. Volgens de natuurjongens een veel te geringe compensatie, vandaar hun blijvende roep naar historische compensaties, een roep die met het nieuwe GRUP wordt verhoord."

Het GRUP dat in de uitbreiding van de Antwerpse haven voorziet, pleegt een nieuwe aanslag op bijna 1.800 hectaren, hoofdzakelijk landbouwgrond. Nog eens 3.500 voetbalvelden zullen de komende jaren onder industrie of natuur verdwijnen. De getroffen landbouwers laten zich niet paaien door de "schone maar loze woorden" die de Vlaamse regering gebruikt bij het formuleren van 'oplossingen'. Zo is een grondenbank met amper 110 hectaren de naam niet waard, te meer omdat ongeveer 90 hectaren in het havengebied liggen en over enkele jaren alsnog verdwijnen voor industrie. "Van boerenbedrog op grote schaal gesproken", vindt Boerenbond.

De Vlaamse regering voorziet ook in een vergoeding bij investeringen voor de omschakeling van teelt (reconversievergoeding) en voor het uitoefenen van hun landbouwactiviteit op een kleinere oppervlakte (reductievergoeding). Dat brengt volgens de betogers geen zoden aan de dijk. Een 'reconversie' zal misschien het vel van één of twee landbouwers redden. Met een vergoeding voor grondverlies schiet een landbouwer die zijn bedrijf wil voortzetten helemaal niets op.

Een veehouder die geen grond maar tientallen hectaren mestafzet op percelen van andere landbouwers in de streek kwijtraakt, beseft dat ook hij een grote verliezer is in dit dossier. Een jonge landbouwer, die recent zijn job buitenshuis opzegde om in het ouderlijk bedrijf te stappen, vertelt moedeloos hoe hun bedrijf halveert in oppervlakte door de uitbreiding van de Antwerpse haven en de al eerder besliste ontpoldering van de Hedwigepolder. "Ik krijg sinds de bedrijfsovername de ene tegenslag na de andere te verwerken. En wat lost een grondenbank op die mij een perceel op 40 kilometer afstand aanbiedt? Niets!".

"De Vlaamse regering schermt graag met grootse cijfers over de tewerkstelling in de haven en wij kunnen met z’n allen maar hopen dat het geen wensdromen zijn. Diezelfde Vlaamse regering heeft ook de mond vol over de nood aan een degelijke ondersteuning van een toekomstgerichte Vlaamse landbouw, maar als het erop aan komt, is deze alleen maar goed als goedkope grondleverancier voor het welzijn van de haven”, stelt een boze Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche vast.

Boerenbond is zich er goed van bewust dat verdere economische ontwikkeling van de haven niet uit te sluiten is. De organisatie heeft daarom steeds getracht, ondanks de blijvende zware druk op de landbouw, tot een voor alle partijen haalbaar compromis te komen. "Vandaag moeten wij vaststellen dat de Vlaamse regering ondanks veel mooie woorden het duivelsverbond tussen haven en natuur alle ruimte geeft met landbouw als goedkope grondleverancier", klinkt het bitter. Voorzitter Vanthemsche kondigde meteen nieuwe acties aan als de onderhandelingen niets opleveren.

Meer weten? Hou www.vilt.be morgen in de gaten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek