"Dierenwelzijn hoort thuis bij Departement Landbouw"

Minister-president Kris Peeters is er voorstander van om de bevoegdheid dierenwelzijn die op 1 juli 2014 naar Vlaanderen gaat, onder te brengen bij het Departement Landbouw. Hij ziet geen rationele argumenten om ze aan een ander departement over te laten. De Vlaamse dierenartsen hebben geen uitgesproken voorkeur, ze vragen enkel dat het bevoegde departement met kennis van zaken werkt en dat er goede controles komen.
10 maart 2014  – Laatste update 4 april 2020 15:14
Lees meer over:

Minister-president Kris Peeters is er voorstander van om de bevoegdheid dierenwelzijn die op 1 juli 2014 naar Vlaanderen gaat, onder te brengen bij het Departement Landbouw. Hij ziet geen rationele argumenten om ze aan een ander departement over te laten. De Vlaamse dierenartsen hebben geen uitgesproken voorkeur, ze vragen enkel dat het bevoegde departement met kennis van zaken werkt en dat er goede controles komen.

Omdat dierenartsen een belangrijke rol spelen in het kader van dierenwelzijn vond minister-president Peeters het belangrijk dat hun visie werd gehoord in de discussie die volop aan de gang is in het kader van het overbrengen van de bevoegdheid dierenwelzijn naar Vlaanderen. “Niet alleen in het kader van de verdere ontwikkeling van het beleid rond dierenwelzijn hebben dierenartsen een rol te spelen. Ze hebben ook een belangrijke signaalfunctie: ze zijn uitermate goed geplaatst om problemen rond dierenwelzijn aan te kaarten”, aldus Peeters.

Om die reden bracht de minister-president een werkbezoek aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Daar besprak hij met vertegenwoordigers van de Faculteit Diergeneeskunde van UGent en UAntwerpen, van de Nederlandstalige Gewestelijke Raad Orde der Dierenartsen (NGROD), van de Vlaamse Dierenartsen Vereniging (VDV) en van DierenartsenBelangen (IVDB) de problematiek. Zij legden Peeters een gezamenlijke visietekst voor.

Volgens de Vlaamse dierenartsen is het geen goed idee om de bevoegdheid dierenwelzijn op te splitsen volgens diersoort. “Dierenwelzijn aan een ander departement toewijzen al naar gelang het gaat over nuts-, gezelschaps- of proefdieren, lijkt ons niet aangewezen omdat op die manier mankracht en expertise versnipperd wordt. Er zal ook een verlies aan slagkracht en controles ontstaan en het gevaar bestaat dat de beleidslijnen uit elkaar dreigen te groeien”, zei Frank Gasthuys, decaan van de Faculteit Diergeneeskunde van de UGent.

Daarmee zitten de dierenartsen op dezelfde lijn als Peeters. “Persoonlijk ben ik er ook geen voorstander van om dierenwelzijn onder verschillende departementen onder te brengen”, zegt Peeters. “We hebben nood aan een duidelijke en transparante wetgeving waar handhaving en controle een integraal deel van uitmaken. Dat kan beter verzekerd worden als dit voor de verschillende diersoorten wordt ondergebracht in één departement.”

Momenteel is de bevoegdheid dierenwelzijn nog federaal ondergebracht bij het Departement Volksgezondheid. “Na 1 juli zijn er verschillende mogelijkheden”, legde minister-president Peeters uit. “Ofwel wordt het een apart departement ofwel wordt het ondergebracht bij een bestaand departement zoals Landbouw, Volksgezondheid of Milieu.” Een apart departement is volgens hem geen optie omdat er al 13 departementen zijn en er momenteel eerder een tendens bestaat om het aantal departementen terug te schroeven in het kader van besparingen bij de overheid.

Peeters staat naar eigen zeggen open voor alle mogelijke discussies, maar hij pleit er wel voor dat het debat rationeel wordt gevoerd. “De publieke opinie heeft er problemen mee om dierenwelzijn onder te brengen bij het Departement Landbouw omdat de economische finaliteit van landbouw per definitie strijdig zou zijn met het dierenwelzijn. Voor mij is dat geen rationeel argument, want ook voor de sector van de gezelschapsdieren is er een economische finaliteit, denk maar aan de broodfokkers, een sector waar er nogal wat problemen zijn op vlak van dierenwelzijn”, stelde hij.

Persoonlijk pleit hij er dan ook voor om de bevoegdheid toch bij landbouw onder te brengen. “Ik ben bang dat een soort ‘einde van de gang’-syndroom optreedt als dierenwelzijn bij een ander departement wordt ondergebracht. Daarmee wil ik zeggen dat het een soort restbevoegdheid wordt waar er een minimum aan aandacht en middelen naartoe gaat. Ik ben ervan overtuigd dat de bevoegdheid een eigen dynamiek zal kunnen ontwikkelen bij het Departement Landbouw.”

Volgens hem heeft de Vlaamse landbouwadministratie al op een aantal punten bewezen dat het dierenwelzijn “au sérieux” neemt. “Wij hebben werk gemaakt van een nieuw fokkerijbeleid voor broodfokkers. Bij ILVO, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, is dierenwelzijn al jarenlang geïntegreerd in de werking en het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) steunt maatregelen rond dierenwelzijn. Daarnaast hebben we recent nog 17.000 euro vrijgemaakt die door de Stichting voor Paarden in Nood uitgekeerd worden aan drie paardenasielen.”

De Vlaamse dierenartsen zeggen nog geen voorkeur te hebben voor het beleidsdomein waar dierenwelzijn moet worden ondergebracht. "Niet zozeer het ministerie waar dierenwelzijn terechtkomt is van belang, wel de inhoudelijke benadering en omkadering", klinkt het. “Wij vragen dat er een duidelijk wettelijk kader komt waarbij er zowel aangekondigde als onaangekondigde controles op vlak van dierenwelzijn zijn. Daarbij moet er streng gewaakt worden over potentiële belangenconflicten”, staat in de visienota van de Vlaamse dierenartsen. Tot slot rekenen ze ook op een overheid die de dierenartsen voluit steunt en zich bewust is van de slappe koord waarop een praktijkdierenarts wandelt als hij zijn eigen klanten moet controleren.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek