nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

23.12.2013 Dure seizoenpacht zet aardappelboeren tegen elkaar op

Belgische boeren zorgen er mee voor dat de prijzen van landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen de pan uitrijzen. Wie geen grond koopt maar wil huren van collega-boeren moet evengoed diep in zijn portemonnee tasten. Zo diep dat het voor verhitte discussies zorgt op het forum van Boerenbusiness. Enkele boeren gooien hun hectaren aardappelland online omdat ze voor meer dan 2.000 euro maar wat graag het werk en het risico aan een ander laten.

De krant Provinciale Zeeuwse Courant meldde dat de prijzen van landbouwgrond in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen recordhoogtes bereiken. Veel Belgische boeren die rondom Doel op termijn moeten wijken voor natuurontwikkeling zijn actief op zoek naar vervangende grond net over de grens, citeert de PZC voorzitter Frank Kuijpers van de afdeling Hulst van landbouworganisatie ZLTO.

De regiovoorzitter ziet ook andere verklaringen zoals de interesse van investeerders in grond en de schaalvergroting in de akkerbouw. De bedrijven die overblijven, worden groter. Ook melkveehouders zijn actiever op zoek naar grond omdat zij vanwege nieuwe mestwetgeving in Nederland meer grondgebonden moeten worden. Ze moeten de mest kwijt kunnen op eigen land of de mest op het bedrijf verwerken.

Wie door de hoge grondprijzen in Nederland geen zin in kopen heeft maar wel in areaal wil uitbreiden, probeert landbouwgrond bij te huren. Via seizoenpacht kunnen ze daarvoor aankloppen bij collega-landbouwers. Alleen circuleren er op DCA-Markt.nl en het forum van de nieuwssite Boerenbusiness erg hoge huurprijzen. Nadat een akkerbouwer aanbood om 2.000 euro per hectare te betalen voor mooie blokken aardappelland in het zuiden van Belgisch Limburg ontspon er zich op het forum een hevige discussie tussen landbouwers uit zowel België als Nederland.

Veel betrokkenen vinden huurprijzen van 2.000 tot 2.400 euro per hectare voor aardappelland in 2014 absurd. "Degene die verhuurt, houdt er meer aan over en als het met de aardappelen tegenzit, is 2.000 euro huur 1.000 euro te veel", merkt iemand op. Een ander constateert dat er een gebrek is aan landbouwgrond waar je fatsoenlijk aardappels op kan telen, "maar niet aan boeren die zo dom zijn om dit voor weinig geld te willen doen". Iemand voorspelt een zeepbel die elk ogenblik kan ontploffen omdat akkerbouwbedrijven zwaar investeren met vreemd vermogen en weinig winst maken op het eigen vermogen.

Een Nederlandse landbouwer maakt zich boos omdat boeren die dergelijke hoge huurprijzen bieden de aardappelteelt "kapotmaken" voor hun collega's. Voor een aantal grote telers is er geen weg terug omdat de vaste kosten betaald moeten worden door enorme investeringen in teelt, machines en gebouwen, zoekt iemand een verklaring.

Enkele aardappeltelers trekken aan het eind van de discussie hun conclusies en bieden hun aardappelland te huur aan. Ze plakken er een hoge som op en geven aan dan maar zelf in hun zetel te kruipen of buitenshuis een centje bij te verdienen als een ander zin heeft om aardappelen te telen op erg duur betaalde huurgrond.

Meer info: Boerenbusiness

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via