nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.12.2012 EU-Parlement neemt resolutie aan over antibiotica

De strijd tegen antibioticaresistentie bij bacteriën moet worden opgevoerd. Bestaande medicijnen moeten omzichtiger worden gebruikt en de ontwikkeling van nieuwe moet worden bevorderd, via het stimuleren van onderzoek en innovatie. Veehouders moeten bovendien behoedzamer omgaan met hun dieren. Dat stelt het Europees Parlement in een niet-bindende resolutie, die deze week werd aangenomen.

In Europa maken resistente bacteriën elk jaar 25.000 doden. “Als aan het fenomeen niets gedaan wordt, riskeren we teruggevoerd te worden naar het tijdperk toen er nog geen antibiotica bestonden”, waarschuwen de EU-parlementsleden. Europa kent al zijn jaarlijkse Antibioticadag op 18 november en verschillende landen verzorgen al campagnes over correct antibioticagebruik, maar toch vinden de parlementsleden dat de inspanningen moeten worden opgevoerd.

Dokters, apothekers, dierenartsen en landbouwers moeten beter opgeleid en geschoold worden, en het grote publiek moet beter worden gesensibiliseerd. De effectiviteit van de bestaande medicijnen moet immers verbeterd worden, en dat kan alleen door ze op een meer verantwoorde manier te gebruiken. Daarenboven moet de focus in de veehouderij, aquacultuur en menselijke medische wereld verschuiven van genezing naar preventie. Hierdoor moet de hygiëne in plaatsen zoals ziekenhuizen beter, en moeten veehouders voorzichtiger omgaan met hun dieren.

Antibiotica voor dieren zouden volgens de euroarlementsleden enkel door professionele dierenartsen voorgeschreven mogen worden. En om te vermijden dat voorschriften afgeleverd worden uit geldgewin, zouden die artsen de medicijnen niet meer zelf mogen verkopen. Het veterinair gebruik van de derde en vierde generatie antibiotica moet bovendien beperkt worden, zoals ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eerder al opperde.

Het onderzoek naar nieuwe antibiotica ten slotte moet internationaal beter gecoördineerd worden. De parlementsleden, die hun resolutie met een grote meerderheid goedkeurden, zien in publiek-private samenwerking overigens dé manier om nieuwe medicijnen goedkoper en beter toegankelijk te maken.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via