nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

14.03.2012 EU en VS begraven strijdbijl in 'hormonenoorlog'

Het Europees Parlement heeft woensdag formeel een einde gemaakt aan het 24 jaar oude handelsconflict met de Verenigde Staten en Canada over de import van met hormonen behandeld rundvlees. Door het conflict werden EU-lidstaten geconfronteerd met extra heffingen voor exportproducten zoals rund- en varkensvlees, Roquefort-kaas, chocolade en truffels.

Het handelsgeschil gaat terug tot 1988. De Europese Unie stelde toen een verbod in op de import van rundvlees dat met hormonen is behandeld. De VS en Canada betwistten het verbod voor de Wereldhandelsorganisatie en kregen de toestemming om bijkomende heffingen op te leggen op Europese landbouwproducten. Voor zowel de Amerikaanse als de Canadese markt moest Europa voortaan strafheffingen ophoesten ter waarde van 190 miljoen euro.

Omdat de EU geen verhaal kon halen bij de WTO gooide ze het over een andere boeg: bilaterale onderhandelingen moesten voor een doorbraak zorgen. In 2009 bereikte de Europese Unie een akkoord met de VS, in 2011 werd ook met Canada een overeenkomst gesloten. Beide akkoorden houden in dat de Amerikaanse sancties geleidelijk aan worden opgeheven, in ruil voor hogere quota voor hormonenvrij rundvlees uit de VS en Canada. 

De VS mag voortaan jaarlijks 45.000 ton rundvlees heffingsvrij Europa invoeren, voor Canada gaat het om 3.200 ton. Dat de toegelaten hoeveelheid nu meer dan verdubbelt, vormt volgens Staes geen probleem. Het vlees dat van over de Atlantische Oceaan wordt ingevoerd, zal namelijk slechts een aandeel van 0,36 procent op de Europese rundvleesmarkt hebben.

Met de stemming in het Parlement is woensdag groen licht gegeven aan de implementatie van beide akkoorden. Groen-europarlementslid Bart Staes, die het dossier al meer dan 20 jaar volgt, reageert opgelucht op het einde van het zware conflict. "Dit bewijst dat je consequent je eigen normen kan toepassen op ingevoerde landbouwproducten", zegt hij.

Staes spreekt nog van een win-win situatie aangezien Europa de handelssancties ziet verdwijnen terwijl de VS voor niet-hormonaal behandeld vlees een extra afzetmarkt krijgt. In Europa hebben vooral Italië, Polen, Griekenland, Duitsland en Denemarken profijt bij het opheffen van de handelssancties.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via