nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

09.03.2012 EU-fruitsector maakt afspraken over GLB-hervorming

Vertegenwoordigers van Europese fruit- en groenteorganisaties hebben tijdens een congres in Sint-Truiden afspraken gemaakt over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Op een samenvattende persconferentie in Sint-Truiden werd vooral gesteld dat Europese producenten en veilingen nauwer moeten samenwerken om ook buiten Europa de afzet te stimuleren.


De Algemene Vergadering van AREFLH (Assemblée des Régions Européennes Fruitières, Légumières et Horticoles) vergaderde donderdag en vrijdag in Sint-Truiden over het Europese landbouwbeleid. De fruit- en groetenproducenten en -verdelers kwamen uiteindelijk tot 2 concrete punten die moeten aangepakt worden. "In de eerste plaats vinden we dat er betere afspraken moeten gemaakt worden om ons binnen Europa beter te wapenen", zegt Philippe Appeltans, algemeen secretaris van de VBT (Belgische Fruitcoöperaties).

"Zowel in de individuele landen als in een Europese context moeten boeren en veilingen nauwer samenwerken. Grote klanten als supermarkten worden ook internationaler en nemen daardoor aan belang toe. Betere afstemming langs onze zijde is daarom aangewezen." De fruit- en groentesector wil bovendien als Europese lobbygroep een hecht blok vormen tegen grote afzetgebieden als China, Japan of de VS.

"Als Europees blok kunnen we betere afspraken maken om onze producten in die landen af te zetten", aldus nog Appeltans. "Wat we ook vaak zien is dat buitenlandse markten worden afgeschermd om zogezegd fytosanitaire verplichtingen, hoewel het gewoon een bescherming van de eigen binnenlandse markt is. Vanuit onze lobby willen we Europese beleidsmakers vragen de handschoen op te nemen en onze belangen daarbij collectief te behartigen."

Bron: Belga

Volg VILT ook via