nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

24.04.2012 EU schrapt plots exportsubsidies verwerkt varkensvlees

De Europese Commissie verlaagt de exportsubsidies voor vers rundvlees met een derde terwijl de exportsubsidies voor verwerkt varkensvlees en eiproducten zelfs volledig geschrapt worden. CLITRAVI, de Europese sectorfederatie van de vleesverwerkende industrie, reageert furieus op het plotsklaps verdwijnen van restituties voor varkensvleesproducten want de sector voelt zich verregaand in zijn competitiviteit bedreigd.

Volgens de Commissie kan de Europese productie van verwerkt varkensvlees concurreren met de prijzen op de wereldmarkt en zijn exportsubsidies bijgevolg overbodig. "Gelet op de eisen van de Wereldhandelsorganisatie staat het schrappen van de restituties al lang op de agenda van de Europese Commissie, maar het is bijzonder jammer dat de EU het moment om dit te doen niet beter kiest", laat Fenavian weten, de Belgische federatie van vleeswarenfabrikanten.

De Europese sectorfederatie CLITRAVI benadrukt dat voldoende export van varkensvleesproducten noodzakelijk is om de vele kleine en middelgrote charcuteriebedrijven overeind te houden in economisch moeilijke tijden. Zij zien hun kostprijs momenteel immers stijgen door hogere prijzen voor varkensvlees. Contracten kunnen niet van de éne op de andere dag worden aangepast aan het verdwijnen van de exportondersteuning zodat de sectorfederatie vreest dat een aantal vleesverwerkers met sluiting bedreigd wordt.

De vleesverwerkende industrie herinnert eraan dat 60 procent van de Europese varkensvleesproductie verwerkt wordt in vleeswaren. De export van deze producten naar derde landen vertegenwoordigt een waarde van meer dan 720 miljoen euro. Gelet op de grote verliezen die verwacht mogen worden door het afschaffen van de exportsubsidies, vraagt CLITRAVI de Europese Commissie en de lidstaten om hun beslissing terug te draaien.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via