nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.12.2013 Europa wil verbod op producten van gekloonde dieren

De Europese Commissie stelt voor om het klonen van dieren en de verkoop van vlees of melk van gekloonde dieren te verbieden. Een verplichte etikettering van levensmiddelen afkomstig van afstammelingen van gekloonde runderen is vooralsnog niet aan de orde. Voor onderzoek zou klonen wel toegestaan blijven. Het voorstel tot verbod is gestoeld op ethische bezwaren.

Eurocommissaris voor Gezondheid Tonio Borg wil het klonen van runderen, varkens, schapen, geiten en paarden tijdelijk verbieden, alsook de invoer ervan in Europa. Ook de verkoop van levensmiddelen van deze gekloonde dieren wordt verboden. Klonen kan wel voor onderzoek en het voortbestaan van zeldzame rassen en bedreigde soorten.

Tot dusver heeft niemand in Europa een vergunning aangevraagd voor levensmiddelen van gekloonde dieren. Dat is commercieel immers niet rendabel. In de Verenigde Staten en Zuid-Amerikaanse landen worden wel afstammelingen van gekloonde dieren gefokt. Die landen voeren jaarlijks honderdduizenden ton rundvlees uit naar Europa, maar beschikken niet over een traceringssysteem.

Een Europese poging tot regulering strandde twee jaar geleden omdat de lidstaten niet konden instemmen met de roep van het Europees Parlement om een streng traceringssysteem voor afstammelingen van gekloonde dieren. Ook ditmaal is er binnen de Europese Commissie gepraat over een etiketteringssysteem voor vlees van afstammelingen, zo gaf Borg mee, maar de haalbaarheid ervan moet nog verder bestudeerd worden.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt dat er geen aanwijzingen bestaan dat de voedselveiligheid van vlees en melk van gekloonde dieren en hun afstammelingen verschilt van vlees en melk van dieren die op conventionele wijze zijn gefokt. Met het verbod wil Borg vooral een antwoord formuleren op ethische bezwaren en dierenwelzijnsproblemen.

Bron: Belga

Volg VILT ook via