Europol waarschuwt voor 'namaakvoedsel'

Van olijfolie tot koekjes, chocolade, honing, kruiden, koffie, champagne en vis: van al deze producten zijn er in Europa heel wat namaakversies in omloop. Dat blijkt uit een grootschalige operatie van de Europese politiedienst Europol waaraan 33 landen deelnamen. “Het probleem is dat mensen niet kopen wat ze denken te kopen", zegt Chris Vansteenkiste, diensthoofd Namaak.
19 maart 2014  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:14

Van olijfolie tot koekjes, chocolade, honing, kruiden, koffie, champagne en vis: van al deze producten zijn er in Europa heel wat namaakversies in omloop. Dat blijkt uit een grootschalige operatie van de Europese politiedienst Europol waaraan 33 landen deelnamen. “Het probleem is dat mensen niet kopen wat ze denken te kopen", zegt Chris Vansteenkiste, diensthoofd Namaak

Volgens grootschalig onderzoek van Europol – drank- en etenswaren uit alle continenten werden gecontroleerd – is er steeds meer zogenaamd namaakvoedsel op de markt. Dat schrijft De Morgen. Concreet gaat het over vals of fout gelabeld voedsel. De teller van Europol staat momenteel op 1.260 ton vervalst voedsel, en voor meer dan 430.000 liter aan nepdrank. Het gaat onder meer over 131.000 liter valse olijfolie, meer dan 80.000 koekjes en chocoladerepen, 20 ton kruiden, 186 ton granen en 42 liter honing. 96 verdachten werden opgepakt.

Volgens Chris Vansteenkiste, diensthoofd Namaak bij Europol, zit de georganiseerde misdaad achter de namaakhandel. "Ze stappen van drugshandel af omdat ze met voedsel maar enkele maanden cel riskeren in plaats van enkele jaren met drugs. Daarnaast is hun afzetmarkt ook veel groter. Niet alle elf miljoen Belgen zijn junkies, maar ze moeten wel allemaal eten en drinken. Dan maakt het niet uit dat de winstmarge op een chocoladereep veel kleiner is dan op een lijntje cocaïne.”

Volgens Vansteenkiste is er niet meteen gevaar voor de volksgezondheid: “Ze verpakken bijvoorbeeld zalm uit kwekerijen als wilde zalm, omdat de consument bereid is drie keer zo veel te betalen voor zo'n vis. Is dat gevaarlijk? Neen. Maar het is bedrog." Voor België waren de douane en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) betrokken bij de operatie met de naam Opson - Grieks voor voedsel. In de marge van dat onderzoek werd in ons land 23 ton voedsel in beslag genomen.

Het ging voornamelijk om Chinese artikelen zoals kippenpoten, eend en melkproducten. "Het was geen namaakvoeding, maar de afkomst en de bestemmeling waren onduidelijk. Smokkelwaar, verborgen in een container met potjes noedels", zegt FAVV-inspecteur Stijn Adriaenssen. Volgens Chantal De Pauw van de FOD Economie is namaakvoeding in ons land geen issue. "Onze experts kwamen het nog nooit tegen. Maar onze controles en middelen zijn natuurlijk ook beperkt. Alles controleren is allang niet meer mogelijk", aldus nog De Pauw.  

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek